Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yarıyıl ihracat değerlendirme basın toplantısında, Türkiye’nin ihracat rekabet gücünü önemli ölçüde kaybettiğini belirtti. Özellikle işçilik maliyetlerine dayalı sektörlerin hasarının büyük olduğunu vurgulayan Gültepe, son bir yılda üretim maliyetlerinde %100’ün üzerinde bir artış yaşandığını ifade etti. Bu artışa karşın dolar kurundaki artışın yalnızca %25 seviyesinde kaldığını belirten Gültepe, “Dolayısıyla, birçok sektörde fiyatlarımızı koruyamıyoruz” dedi.
Gültepe, dolar/TL kurunun şu anda en az 37 seviyesinde olması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “Bu seviyede bile ihracatımız yüksek maliyetler ve düşük kur arasında sıkışıyor. Talebin de daraldığı bu dönemde, 2024 için öngördüğümüz 267 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşmamız dahi zor görünüyor.”
Gültepe, bu yıl ihracatın 264-267 milyar dolar arasında kalmasının öngörüldüğünü belirtti. İhracatın önündeki engellerin bir an önce kaldırılmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Gültepe, “Ekonomiyi soğutmadan enflasyonla etkili bir mücadele için ihracat en etkili yoldur” dedi.
Gültepe, son çeyrekte enflasyonun azalma beklentisiyle ihracatçıların rekabet gücünü artıracak para politikaları oluşturulmasını umduğunu ifade etti. Rekabet gücünü zayıflatan engellerin bir an önce ortadan kaldırılması talebinde bulunan Gültepe, “Kur, enflasyona paralel hareket etmeli. Enflasyonla kur arasındaki fark 5 puandan fazla olmamalı” dedi.
Gültepe, yurt içinde üretimi olmayan veya talebi karşılayamayan ham madde ve ara malların ithalatında vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini belirtti. Finansmana ulaşma miktarının son 1-2 ayda normalleştiğine dikkat çeken Gültepe, ancak finans maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söyledi.
Gültepe, kâr marjlarının düşmesinin ve bazı sektörlerde müşteri kaybetmemek adına zararına satış yapmanın işletmelerin sermayesini azalttığını ifade etti. Konuyla ilgili olarak, “Konkordato ilan eden firma sayısında ciddi bir artış var” dedi.