Suriye’deki Gelişmeler Orta Doğu’nun Güç Dengelerini Değiştiriyor
The Guardian’ın analizinde Suriye’deki savaşın Orta Doğu’daki güç dengesini nasıl yeniden şekillendirdiği ele alınıyor.
Analizde, Esad rejiminin çöküşünün İran’ın “Şii Hilali” stratejisinin sonunu getirdiği vurgulanıyor. Buna karşılık, Türkiye’nin “Dolunay” etki alanının yükselişe geçtiği belirtiliyor. Bu etki alanının Afrika Boynuzu’ndan Doğu Akdeniz’e ve Afganistan’a kadar uzandığına dikkat çekiliyor.
Türkiye’nin Bölgesel Güç Merkezi Olarak Yükselişi
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriyeli muhalifleri desteklemesi, Türkiye’yi bölgesel bir güç merkezi haline getirdi. Analizde, “Ankara’nın Suriye’deki isyancıları desteklemesi, bölgesel güç merkezi olarak İran’ın yerini aldığını teyit eden stratejik bir zafer” ifadelerine yer veriliyor.
İran’ın Irak’taki etkisi de zayıflama eğiliminde. “Türkiye’nin başarısının etkilerinin komşu Irak’ta da hissedilmesi muhtemel görünüyor” deniyor.
Türkiye’nin Etki Alanının Genişlemesi
Esad rejiminin çöküşünden kısa bir süre sonra Somali-Etiyopya gerginliğinin Türkiye’nin arabuluculuğunda çözülmesi, Türkiye’nin hedeflerinin Suriye ve Irak’ın çok ötesine uzandığını gösteriyor. Analizde, “Türkiye’nin hedefleri Afrika, Kafkaslar ve Orta Asya’ya kadar genişliyor” değerlendirmesi yapılıyor.
Şii Hilali Nedir?
Şii Hilali, İran’ın Irak üzerinden Suriye’ye ve oradan da Lübnan’a karayoluyla ulaşıp destekçilerine lojistik destek sağlamak için planladığı koridoru ifade ediyor. Ürdün Kralı عبدالله, 2004 yılında İran’ın Orta Doğu’daki etkisini genişletme politikasını tanımlamak için “Şii Hilali” kavramını kullandı.