enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5452
EURO
36,0083
ALTIN
3.007,40
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Tedavi edilmeyen hepatit ölümcül olabilir

Tedavi edilmeyen hepatit ölümcül olabilir
28.07.2024 07:30
A+
A-

Dünya Hepatit Günü: Hepatit, HIV’den 100 Kat Daha Bulaşıcı

Dünya Sağlık Örgütü, her yıl 28 Temmuz’da Dünya Hepatit Günü’nü kutluyor. Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Akkoyunlu, hepatitin son derece bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor.

Hepatit Nasıl Bulaşır?

Hepatit, karaciğerin iltihabıdır. Bakteri veya virüslerden kaynaklanabilir. Viral hepatit A ve E, kötü hijyenden kaynaklanan yiyecek veya içecekler yoluyla bulaşırken, hepatit B dış ortamda haftalarca canlı kalabilir.

Hepatit B, HIV’den 100 Kat Daha Bulaşıcı

Prof. Dr. Akkoyunlu, hepatit B’nin hepatit C’den 10 kat, HIV’den ise 100 kat daha bulaşıcı olduğunu vurguluyor. Hastalık, korunmasız cinsel ilişki, kan nakli, dövme veya piercing, kişisel eşyaların ortak kullanımı ve anneden bebeğe bulaşabilir.

Kronik Enfeksiyon Tehlikeli

Hepatit B, C ve D virüsleri taşıyan kişilerde enfeksiyon kronikleşebilir ve karaciğer hasarına yol açabilir. Bu hastaların düzenli olarak kontroller yaptırması, tedaviye erken başlaması ve komplikasyonları önlemesi önemlidir.

Tedavi Uzun Süreli

Hepatit B için ilaç tedavisi mevcuttur, ancak tedavi süresi hastalığın evresine göre değişir ve en az 3 yıl sürer. Bazı durumlarda tedavi ömür boyu devam edebilir.

Erken Belirtiler

Akut hepatit tablosu halsizlik ve yorgunlukla başlar. Zamanla idrar rengi koyulaşır ve gözlerde sarılık meydana gelebilir. Ciddi vakalarda karaciğer yetmezliği ve ölüm görülebilir.

Aşılama Önemli

Hepatit B virüsünü taşıyan kişilerin yakınları taranmalı ve hastalık açısından risk altında olmayan kişilere aşı yapılmalıdır. Aile hekimleri hepatit A ve B aşılarını uygulayabilir. Türkiye’de 2006 yılından beri çocuklara rutin olarak hepatit B aşısı yapılıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.