Dünya Hepatit Günü: Hepatit, HIV’den 100 Kat Daha Bulaşıcı
Dünya Sağlık Örgütü, her yıl 28 Temmuz’da Dünya Hepatit Günü’nü kutluyor. Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Akkoyunlu, hepatitin son derece bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor.
Hepatit Nasıl Bulaşır?
Hepatit, karaciğerin iltihabıdır. Bakteri veya virüslerden kaynaklanabilir. Viral hepatit A ve E, kötü hijyenden kaynaklanan yiyecek veya içecekler yoluyla bulaşırken, hepatit B dış ortamda haftalarca canlı kalabilir.
Hepatit B, HIV’den 100 Kat Daha Bulaşıcı
Prof. Dr. Akkoyunlu, hepatit B’nin hepatit C’den 10 kat, HIV’den ise 100 kat daha bulaşıcı olduğunu vurguluyor. Hastalık, korunmasız cinsel ilişki, kan nakli, dövme veya piercing, kişisel eşyaların ortak kullanımı ve anneden bebeğe bulaşabilir.
Kronik Enfeksiyon Tehlikeli
Hepatit B, C ve D virüsleri taşıyan kişilerde enfeksiyon kronikleşebilir ve karaciğer hasarına yol açabilir. Bu hastaların düzenli olarak kontroller yaptırması, tedaviye erken başlaması ve komplikasyonları önlemesi önemlidir.
Tedavi Uzun Süreli
Hepatit B için ilaç tedavisi mevcuttur, ancak tedavi süresi hastalığın evresine göre değişir ve en az 3 yıl sürer. Bazı durumlarda tedavi ömür boyu devam edebilir.
Erken Belirtiler
Akut hepatit tablosu halsizlik ve yorgunlukla başlar. Zamanla idrar rengi koyulaşır ve gözlerde sarılık meydana gelebilir. Ciddi vakalarda karaciğer yetmezliği ve ölüm görülebilir.
Aşılama Önemli
Hepatit B virüsünü taşıyan kişilerin yakınları taranmalı ve hastalık açısından risk altında olmayan kişilere aşı yapılmalıdır. Aile hekimleri hepatit A ve B aşılarını uygulayabilir. Türkiye’de 2006 yılından beri çocuklara rutin olarak hepatit B aşısı yapılıyor.