enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,4766
EURO
36,5359
ALTIN
3.042,55
BIST
9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
6°C
İstanbul
6°C
Yağmurlu
Çarşamba Çok Bulutlu
8°C
Perşembe Açık
9°C
Cuma Çok Bulutlu
8°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
10°C

TCMB’dan dikkat çeken analiz! Sıkılaşma döngüsü incelendi

TCMB’dan dikkat çeken analiz! Sıkılaşma döngüsü incelendi
14.01.2025 09:56
A+
A-

Türkiye’nin Sıkı Para Politikası, Hazine Borçlanma Maliyetlerini Düşürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), borçlanma maliyetlerini azaltıcı sıkı para politikası duruşunun etkisini inceledi.

Sıkı para politikası, kısa vadeli faizleri yükseltirken, enflasyon beklentileri uzun vadeli faizleri düşürebilir. Ayrıca, öngörülebilirliği artırarak bankaların tahvil risk iştahını güçlendirir.

Bu faktörler, daha esnek bir talep eğrisine yol açar, yani Hazine aynı miktarda borçlanma için daha düşük bir maliyetle para alabilir.

Talep eğrisinin esnekliğinde, sıkı para politikası destekleyici bir rol oynar. Sıkı para politikası dönemlerinde, bankalar daha fazla risk taşıma kapasitesine sahip olduğundan talep eğrisi daha da esnekleşir.

Bu esneklik, Hazine yeniden ihraç ihalelerinde borçlanma maliyetlerinin ortalama 40 baz puan düşmesine yol açtı ve kamu maliyesine yaklaşık 6,8 milyar TL katkıda bulundu.

Sıkı para politikası, parasal aktarım kanalıyla tahvil getirilerini artırırken, öngörülebilirlik ve beklentiler kanalıyla talep esnekliğini destekleyerek bankaların risk taşıma kapasitesini artırır.

Bu destek, TCMB’nin finansal sistemi desteklediğini ve Hazine ihaleleri üzerinden kamu maliyesine katkıda bulunduğunu göstermektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.