Türkiye’nin Sıkı Para Politikası, Hazine Borçlanma Maliyetlerini Düşürüyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), borçlanma maliyetlerini azaltıcı sıkı para politikası duruşunun etkisini inceledi.
Sıkı para politikası, kısa vadeli faizleri yükseltirken, enflasyon beklentileri uzun vadeli faizleri düşürebilir. Ayrıca, öngörülebilirliği artırarak bankaların tahvil risk iştahını güçlendirir.
Bu faktörler, daha esnek bir talep eğrisine yol açar, yani Hazine aynı miktarda borçlanma için daha düşük bir maliyetle para alabilir.
Talep eğrisinin esnekliğinde, sıkı para politikası destekleyici bir rol oynar. Sıkı para politikası dönemlerinde, bankalar daha fazla risk taşıma kapasitesine sahip olduğundan talep eğrisi daha da esnekleşir.
Bu esneklik, Hazine yeniden ihraç ihalelerinde borçlanma maliyetlerinin ortalama 40 baz puan düşmesine yol açtı ve kamu maliyesine yaklaşık 6,8 milyar TL katkıda bulundu.
Sıkı para politikası, parasal aktarım kanalıyla tahvil getirilerini artırırken, öngörülebilirlik ve beklentiler kanalıyla talep esnekliğini destekleyerek bankaların risk taşıma kapasitesini artırır.
Bu destek, TCMB’nin finansal sistemi desteklediğini ve Hazine ihaleleri üzerinden kamu maliyesine katkıda bulunduğunu göstermektedir.