enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Süt piyasasına yönelik iki bakanlık harekete geçti!

Süt piyasasına yönelik iki bakanlık harekete geçti!
REKLAM ALANI
02.08.2024 14:37
1
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Süt Sektörüne İlişkin Açıklamalar Yaptı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son zamanlarda süt sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. Yumaklı, “Üreticilerin sütünü uygun fiyatla satın alıp tüketicilere ideal koşullarda ulaştıran sanayi kuruluşlarıyla ilgili herhangi bir olumsuz düşüncemiz yok. Ancak fırsatçılık yaparak durumu kendi lehlerine çevirmeye çalışanlara karşı kapsamlı bir inceleme süreci başlattık.” dedi.

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde Tarım Kredi Süt Ürünleri AŞ’yi ziyaret eden Yumaklı, Türkiye’nin yıllık 21,5 milyon ton süt ürettiğini ve bunun yarısının sanayiye gittiğini ifade etti. Sanayi tesislerinin daha fazla süt ürünü üreterek hem iç pazarın ihtiyaçlarını karşılamayı hem de ihracat hedeflerine ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Yumaklı, son zamanlarda bazı sanayi tesislerinin geçmiş faturaları yeniden düzenleyerek üreticilerin gelirlerini düşürdüklerini veya fiyatları azalttıklarını tespit ettiklerini açıkladı. Bu durumu Ticaret Bakanlığı ile birlikte yakından takip ettiklerini söyleyen Yumaklı, “Üreticilerin sütünü uygun fiyatla alan sanayi kuruluşlarıyla ilgili bir sıkıntı yok. Fakat durumu kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmek isteyenler için soruşturma başlattık.” dedi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Bakan Yumaklı, artan sıcaklıklar ve yüksek üretim nedeniyle oluşan süt fazlasını düzenlemeler yoluyla çözmek için günlük yaklaşık 1000 ton sütü piyasadan çekeceklerini ve gerekirse bu miktarı artıracaklarını söyledi. Bu düzenlemenin amacının üreticilerin ellerinde ürün kalmamasını sağlamak olduğunu vurgulayan Yumaklı, “Bu durumu kötüye kullanmak isteyenleri uyarıyorum; üreticilerin ürünlerini daha ucuza almak için bu durumu suiistimal etmeyin.” dedi.

Yumaklı, Türkiye’de süt üretiminin sürekli arttığını ve üreticilerin maliyetlerinin üzerine makul bir kar ekleyerek sürdürülebilir ve kaliteli üretim yapmalarını hedeflediklerini ifade etti. Aynı zamanda sanayinin bu ürünleri kullanarak iç pazardaki ihtiyaçları karşılaması ve dış pazarlara açılması gerektiğini belirtti. Yumaklı, “Üreticilerin ürünleriyle ilgili fiyat düşüşleri gözlemliyoruz. Ayrıca, üreticilerden alınan ürünlerin ödemelerinin Perakende Kanunu’na göre 30 gün içinde yapılması gerekirken, bu sürelerin 4-5 ayı bulduğunu görüyoruz. Her iki bakanlık olarak gerekli yaptırımları uygulayacağız.” diye ekledi.

Yumaklı, üretimin istikrarlı bir şekilde devam etmesi için hem üreticilerin hem de sanayicilerin kâr etmesinin önemli olduğunu ve tüketicilerin uygun fiyatlı ürünlere ulaşabilmesinin sağlanması gerektiğini belirtti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.