Sosyal Medyanın Hayatımıza Etkisi
Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, sosyal medyanın hayatımıza olan etkileri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Prof. Dr. Dilbaz, “Bir şeyin ne kadar hızlı ise o kadar etkili ve bağımlılık yapıcı olduğunu” vurgulayarak sosyal medyadaki mutluluk pozlarının insanların kendilerini mutsuz hissetmelerine neden olabileceğini söyledi. “Başkaları mutluyken ben niye değilim?” düşüncesiyle mutsuzluk, kaygı ve depresyon oluşabiliyor.
Dilbaz ayrıca, sosyal medya uygulamalarının çökmesi durumunda bile kişilerin çökkünlük hissedebildiklerine dikkat çekti. “Sosyal medya aniden yalnız hissetmemize neden oluyor. Aynı masada otururken bile herkes telefonuyla ilgileniyor. Telefon yoksa yalnız hissediyoruz.”
Prof. Dr. Dilbaz, çocukların eskiden televizyonda reklam izleyerek yemek yediklerine değinerek, şimdi ise ellerinde tabletlerle yemek yediklerini ve izlediklerinin hızlı dönmesinin bağımlılık yarattığını belirtti. “Bir şeyin hızlı dönmesi bağımlılık yapıcı özellik demektir. Kumarda da en hızlı dönen oyun en bağımlılık yapandır.”
Dilbaz, çocukları sosyal medyadan korumak için “Tanımadığınız birini evinize alır mısınız? Çocukların internette gezinirken de tanımadıkları insanlarla karşılaştıklarını ve cihazlarını kontrollü kullanmaları gerektiğini” söyledi.
Ebeveynlere seslenen Dilbaz, “Çocukların interneti kontrollü kullanması gerekiyor. Tabletleri ve telefonları yalnızken değil, yanınızdayken kullanmalarına izin verin.” diye konuştu.