İktidarın, sözde tasarruf tedbirleri kapsamında cadde, sokak ve park gibi genel aydınlatma giderlerini belediyelere devretme girişimi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) reddedildi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasa teklifi, belediyelerin genel aydınlatma giderlerini karşılama payını üç kat artıracak ve Cumhurbaşkanı’na bu payı altı kata kadar yükseltme yetkisi verecek tartışmalı bir madde içeriyordu.
SÖZCÜ gazetesinin “Sokaklar Kararacak” başlığıyla duyurduğu haberi örnek gösteren muhalefet, bu düzenlemenin seçmenlere ceza niteliği taşıyacağını belirtti. Komisyondaki tüm muhalefet parti temsilcileri düzenlemeyi eleştirirken, iktidar kanadından da destek görmedi.
Görüşmelerin ardından hem iktidar hem de muhalefet partilerinin sunduğu ortak önergeler komisyonda oy birliğiyle kabul edildi ve tartışmalı madde tekliften çıkarıldı. Bu sonucun “yumuşama” siyasetinin bir göstergesi olduğu yorumları yapılıyor.
Mevcut düzenlemeye göre, cadde, sokak ve park gibi genel aydınlatma giderlerinin büyükşehirler için %10’u, diğer belediyeler için ise %5’i belediyelerin bütçe gelirlerinden kesiliyor.
İptal edilen düzenleme ile bu oranlar üç katına çıkarak %30 ve %15’e yükselecekti. Ayrıca Cumhurbaşkanı’na bu oranları iki katına kadar artırma yetkisi veriliyordu. Bu durumda, Cumhurbaşkanı’nın yetkisini kullanması halinde belediyelerin elektrik giderleri 5 milyar 860 milyon TL, toplamda ise 11,7 milyar TL artacaktı.
Komisyon görüşmelerinde ayrıca teklifte yer alan “çifte maaş” düzenlemesi de bazı kişilere ayrıcalık sağladığı gerekçesiyle eleştirildi. AKP’li Orhan Yeğin, bürokrat tanımı yapılmadan doğrudan TC kimlik numarasıyla çifte maaşın engellenmesi önerisinde bulundu. Maddenin genel kurulda düzeltilmesine karar veren komisyon, teklifi gece yarısı kabul etti.