enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0805
EURO
37,8989
ALTIN
2.794,87
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Sivrisinek ısırıkları neden geçmez?

Sivrisinek ısırıkları neden geçmez?
REKLAM ALANI
21.08.2024 07:25
5
A+
A-

Sivrisinek Isırıkları: Tehlikeleri ve Önlemleri

Yaz aylarında en can sıkıcı sorunlardan biri sivrisinek ısırıklarıdır. Açık havada vakit geçirirken veya ince kıyafetler giyerken sivrisineklerden korunmak zorlaşır. Bazı ısırıklar hafif şişlik ve kızarıklığa neden olurken, bazıları daha uzun süre iyileşebilir. Sivrisinek ısırıkları tehlikeli olabilir mi? Bazıları neden iyileşmez? Bu soruların cevaplarını Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde yanıtladı.

Kaşıntı ve Kabarıklık

Sivrisineklerin, insan derisine ince bir iğne benzeri yapı (proboscis) ile girerek kan emdiklerini belirten Prof. Dr. İğde, “Bu süreçte, vücuda kanın pıhtılaşmasını önleyen (antikoagülan) bir madde enjekte ederler. Bu maddeye karşı vücut, bir bağışıklık yanıtı olarak histamin salgılar ve bu da kızarıklık, kaşıntı ve şişlikle sonuçlanır” dedi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Sivrisinek ısırıklarının genellikle kaşıntılı, kırmızı ve hafif kabarık olduğu belirten Prof. Dr. İğde, “Bu şişlikler, genellikle ısırığın hemen ardından belirginleşir ve birkaç saat içinde en yüksek düzeyine ulaşır” dedi.

Korunma Yolları

Sivrisinek ısırığından korunmak için aşağıdaki önlemler alınabilir:

  • Uzun kollu kıyafetler giymek
  • Açık renkli giysiler tercih etmek
  • Sivrisinek kovucular kullanmak
  • Sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerden uzak durmak
  • Evde sivrisinek teli kullanmak

Soğuk Uygulama

Sivrisinek ısırıklarının genellikle evde tedavi edilebileceğini söyleyen Prof. Dr. İğde, “Kaşıntı ve şişliği hafifletmek için soğuk kompres uygulayabilir veya doktorunuzun verdiği kremleri kullanabilirsiniz. Kaşımaktan kaçınmak, bölgenin daha fazla tahriş olmasını ve enfekte olmasını önleyecektir” dedi.

İyileşmeyen Isırıklar

“Bazı sivrisinek ısırıkları neden iyileşmez?” sorusuna da cevap veren Prof. Dr. İğde, şunları söyledi: “Isırıklar genellikle birkaç gün içinde iyileşir. Ancak, bağışıklık sistemi hassas olan kişilerde bu süreç daha uzun sürebilir. Isırık bölgesinde aşırı kızarıklık, iltihap, şiddetli ağrı veya ateş gibi belirtiler varsa enfeksiyon gelişmiş olabilir. Kaşınan bölgede enfeksiyon gelişmişse iyileşme süresi uzayabilir. Bazı sivrisinek türleri tehlikeli hastalıklar taşıyabilir. Örneğin, sıtma, Zika virüsü, dang humması gibi hastalıklar, sivrisinek ısırıkları yoluyla bulaşabilir. Bu nedenle, ısırıklardan korunmak önemlidir.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.