enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1093
EURO
37,8820
ALTIN
2.800,11
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Şimşek: Kur durağanlaşamaz, enflasyon nispeten yüksek

Şimşek: Kur durağanlaşamaz, enflasyon nispeten yüksek
REKLAM ALANI
01.07.2024 09:54
0
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Dövizdeki Hareket Durağanlaşamaz, Enflasyon Yüksek

Türkiye’nin Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek, ülkenin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarılması konusundaki müzakereler hakkında basına açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, Türkiye’nin bu listeden çıkarılmasının en önemli unsurunu uygulamadaki etkinliğin oluşturduğunu vurguladı.

Bakan Şimşek, Türkiye’ye kaynak girişinin Mart ayının sonundan bu yana Merkez Bankası rezervlerine yansıyan net tutarının yaklaşık 78 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Bu rakamın, Türkiye’nin rezerv yeterliliğinin Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) tanımına göre arzu edilen seviyeye neredeyse ulaştığını gösterdiğini ifade etti. Bakan, Türkiye’nin döviz rezervlerinin artık bir endişe kaynağı olmaktan çıkarıldığını belirtti.

Şimşek, Türkiye’deki enflasyonun nispeten yüksek olması nedeniyle dövizdeki hareketin durağanlaşmasının mümkün olmadığını söyledi. Ancak enflasyonun düşürülmesiyle nominal bazda kurda istikrar sağlanabileceğini dile getirdi. Bakan, şu anda reel bazda Türk Lirası’nda bir miktar değerlenme olduğunu kaydetti.

Bakan Şimşek, Türkiye’nin orta ve uzun vadede nominal kurlarda istikrar sağlamasının esas hedefinin enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürmek olduğunu belirtti. Bunun için daha kat edilecek çok yol bulunduğunu vurguladı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Şimşek, geçen yıl seçim öncesinde muhalefetin popülist söylemleri nedeniyle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin hayata geçirildiğini ifade etti. Bakan, bu düzenlemenin bu yılki maliyetinin 724 milyar lira olduğunu, bunun da milli gelirin neredeyse yüzde 2’sine tekabül ettiğini sözlerine ekledi.

Bakan Şimşek’in Konuşmasının Satır Başları:

  • Gri liste konusunda en önemli unsur uygulamada etkinlikti.
  • Kaynak girişi Mart sonundan bugüne Merkez Bankası rezervlerine yansıyan net bazda 78 milyar dolara yaklaştı. Şu an rezerv yeterliliğinde IMF tanımına göre arzulanan seviyeye varmak üzereyiz.
  • Türkiye’nin döviz rezervini bir endişe kaynağı olmaktan çıkardık.
  • Dövizdeki hareket durağanlaşamaz, çünkü Türkiye’de enflasyon yüksek. Enflasyonu düşürdükçe nominal kurda istikrar sağlanır. Şu anda reel bazda lirada bir miktar değerlenme var.
  • Esas hedefimiz enflasyonu kalıcı düşürerek orta uzun vadede nominal kurlarda istikrar sağlamak. Bunun için daha kat edeceğimiz çok yol var.
  • Geçen sene seçim öncesinde muhalefetin popülist iteklemesiyle EYT hayata geçirildi.
  • Bu seneki maliyeti 724 milyar lira, milli gelirin yüzde 2’si kadar.
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.