enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9762
EURO
37,6709
ALTIN
2.725,36
BIST
9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Çok Bulutlu
28°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
29°C
Perşembe Az Bulutlu
31°C

Sektörleri sıcak çarptı: Turizmden sanayiye, tarımsal üretimden inşaata kadar…

Sektörleri sıcak çarptı: Turizmden sanayiye, tarımsal üretimden inşaata kadar…
REKLAM ALANI
26.07.2024 08:50
3
A+
A-

Türkiye’nin Yaz Sıcakları Sektörleri Vuruyor

Türkiye’nin yaklaşık 20 gündür etkisi altında olan aşırı sıcaklar, hayatı zorlaştırırken birçok sektörü olumsuz etkiledi.

Turizmden Tarıma Darbe

Yüksek sıcaklar nedeniyle turizm, açık hava etkinlikleri, sanayi, tarım ve hatta inşaat gibi birçok sektörde ciddi ekonomik kayıplar yaşanıyor. Tarım sektörü, su kaynaklarındaki zararlar ve artan enerji maliyetleri nedeniyle özellikle zor durumda.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Enerji Maliyetlerinde Rekor

Yüksek sıcaklar, enerji talebini zirveye çıkardı. Enerji tüketimi ve soğutma ihtiyacındaki artış, zincir marketlerin, kafe ve restoranların enerji maliyetlerini önemli ölçüde artırdı. Sürekli klima kullanımı elektrik faturalarını yükseltti.

Tarım Sektörü Alarmda

Çiftçiler, hem aşırı sıcaklıklar hem de azalan yağışlar nedeniyle kuraklıkla mücadele ediyor. Ege Bölgesi’nde pamuk üretimi su sıkıntısı çekerken, Marmara ve Trakya’da ayçiçekleri susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya. Adana’da aşırı sıcaklar nedeniyle kavun ve karpuzlar zarar gördü, şimdi de mısırda sorunlar yaşanıyor. Zeytin üretim merkezlerinde aşırı sıcak ve kuraklık rekoltenin düşmesinden endişe yaratıyor. Denizli’de de arpa, buğday ve çavdarda zarar beklentisi var.

Zeytin de Zarar Gördü

Manisa Akhisar Ziraat Odası Başkanı, aşırı sıcakların zeytin üzerindeki etkisini şu şekilde anlattı: “Beklentimiz yüksekti ama aşırı sıcaklıklar nedeniyle ihtimal düştü. Şu an 300 bin ton ürün almayı umuyoruz. Su sıkıntımız yoktu ama son yıllarda sıcaklıkların artmasıyla suyumuz azaldı.”

Turist Otelden Çıkmıyor

Son günlerdeki aşırı sıcaklar, turizm sektörünü de etkiledi. Turistler aşırı sıcaklar nedeniyle otelden dışarı çıkmayıp harcama yapmıyorlar. Bu da enerji maliyetlerinin artmasına, restoranlar, mağazalar ve turistik aktiviteler gibi hizmet sektörlerinde gelir kaybına neden oluyor. Oteller de klima kullanımı nedeniyle artan enerji maliyetleriyle karşı karşıya.

Sağlıkta Yoğunluk

Aşırı sıcaklar, sağlık sorunlarını tetikliyor. Yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar, sıcak çarpması ve susuz kalma riski altında. Sağlık hizmetleri üzerindeki baskı arttı. Hastaneler sıcak çarpması vakalarıyla doldu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.