enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0646
EURO
37,8417
ALTIN
2.801,48
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Şeker hastalığı teşhisinde dev adım

Şeker hastalığı teşhisinde dev adım
REKLAM ALANI
24.06.2024 15:07
485
A+
A-

Devrim niteliğindeki etiket, hastalıkların erken teşhisine öncülük ediyor

Basit ama etkili bir etiket, sağlık alanında çığır açarak diyabet, kalp hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi ciddi hastalıkların daha kolay ve daha erken teşhisini mümkün kılıyor. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yenilikçi bilim insanları, kola kolayca yapıştırılabilen, terden önemli biyobelirteçleri toplayan ve ölçen bir sağlık görüntüleme sistemi geliştirdiler.

Gönüllüler üzerinde denenerek kanıtlanan bu etiket benzeri mikro cihaz, glikoz, laktat ve ürik asit seviyelerini ölçerek, potansiyel böbrek ve kalp sorunlarına ek olarak diyabet hastalığını da tespit etmeyi vaat ediyor. Egzersiz sırasında gönüllülerin kollarına takılan etiketler, böbrek sorunları için kullanılan ürik asit, diyabet için glikoz ve egzersiz yoğunluğunu yansıtan laktat seviyelerini ölçtü.

Ağrısız ve İnvaziv Olmayan Ölçüm

Araştırmacılar, gönüllülerin kollarındaki monitörler yardımıyla elde ettikleri sonuçları geleneksel laboratuvar sonuçlarıyla karşılaştırdılar ve etiketin son derece doğru ve güvenilir sonuçlar verdiğini tespit ettiler. Üstelik, invaziv olmayan ter toplama yöntemiyle çalışması sayesinde iğne korkusu olanlar veya tekrarlayan kan örnekleri almaktan rahatsız olanlar için büyük bir rahatlama sağlayacak.

Özellikle diyabet hastaları, zamanla kan şekeri seviyelerini takip etmek için kullanılan deri altı sensörlerin rahatsız edici olduğunu dile getiriyorlardı. Etiket benzeri ter sensörü ise herhangi bir kesiğin gerekmediği ağrısız ve pratik bir çözüm sunuyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Hastalar İçin Motivasyon Kaynağı

Bu cihaz, hastalıkları erken teşhis etmenin yanı sıra hasta motivasyonunu da artıracağı düşünülüyor. Kan örnekleri almak çoğu zaman sıkıcı ve rahatsız edici olabiliyorken, ter analizi çok daha rahat ve motive edici bir yol sunuyor.

Araştırmacılar, kola yapıştırılan etiketin sadece birkaç saniye bekletilmesi sonucunda, biyobelirteç seviyelerini ekranda yansıtan bir kullanıcı arayüzü vaat ediyor. Washington Eyalet Üniversitesi’ndeki doktora öğrencisi Chuchu Chen, bu yöntemin özellikle yaygın bir sorun olan diyabet hastalığı için umut verici olduğunu dile getirdi.

3D Baskının Gücü

3D baskı kullanılarak üretilen etiket, şu anda üç biyobelirteç için ölçüm yapabiliyor. Ancak araştırmacılar, gelecekte daha fazla parametre ölçen ve daha da kapsamlı sonuçlar veren etiketler geliştirmenin mümkün olacağına inanıyorlar. Bu etiketlerin, sağlık alanında büyük bir etki yaratma potansiyeline sahip olduğu düşünülüyor.

ACS Sensors dergisinde yayınlanan raporda, çalışmanın “güvenilir sonuçlar ürettiği” belirtiliyor. Etiket benzeri bu mikro cihazın yaygınlaşmasıyla birlikte, hastalıkların erken teşhisi ve dolayısıyla daha iyi sağlık sonuçları elde etmek mümkün olacak.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.