enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Şeker hastaları dikkat! Bu alışkanlık böbrekleri vuruyor

Şeker hastaları dikkat! Bu alışkanlık böbrekleri vuruyor
REKLAM ALANI
25.07.2024 13:01
2
A+
A-

Diyabet ve Yüksek Tansiyonun Tehlikeli Bağı

Dünya Sağlık Örgütü’nün salgın olarak tanımladığı diyabet, yüksek tansiyonla bağlantılı olmasıyla dikkat çekiyor.

Alışkanlıkların Etkisi

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydın Türkmen, yapılan araştırmaların şeker hastalığı ile yüksek tansiyon arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Hatalı beslenme, hareketsizlik ve obezite gibi nedenlerle edinilen şeker hastalığı, yüksek tansiyonla birlikte görülme sıklığı %70’e ulaşıyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Böbrek Yetmezliği Riski

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, son dönem kronik böbrek yetmezliği hastalığının gelişmesinde diyabet ve hipertansiyonun önemli iki neden olduğunu vurguladı. Türkiye’de yaklaşık 65 bin diyaliz hastası bulunuyor ve bunların %40’ı diyabet nedeniyle böbrek yetmezliği yaşamış kişiler.

Önlenebilir Hastalıklar

Türk Böbrek Vakfı, böbrek sağlığının korunması için sağlıklı beslenme ve doğru yaşam alışkanlıklarının önemine dikkat çekiyor. Diyabet ve hipertansiyonun sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle önlenebilir hastalıklar olduğunu hatırlatan vakıf, 14 yıldır sahada koruyucu hekimlik çalışmaları yürütüyor.

Hastaların Rolü

Prof. Dr. Türkmen, diyabet ve hipertansiyon hastalarının sağlıklı yaşam alışkanlıklarını benimsemeleriyle sağlıkla yaşayabileceklerini vurguladı. Hastalar dengeli beslenerek, sigara ve alkolden uzak durarak, fiziksel aktivitelerini artırarak, kilolarını kontrol ederek ve ilaç tedavilerine uyarak hastalıklarını yönetebilirler.

Tuz Tüketiminin Önemi

Şeker hastalarının yüksek tansiyon oluşumunu engellemek için günlük tuz tüketimlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Sağlıklı bireyler için önerilen günlük tuz alımı yaklaşık 6 gramdır. Ancak bu miktarın tüm yediklerimizdeki tuz miktarını kapsadığını unutmamak önemlidir.

Düzenli Kontroller

Özellikle ilaç kullanan diyabet ve hipertansiyon hastaları, yılda birkaç kez düzenli olarak doktor kontrollerinden geçmelidir. Bu kontroller, hastaların sağlık durumlarının izlenmesi ve gerektiğinde tedavi planlarının ayarlanması için gereklidir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.