enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1093
EURO
37,8820
ALTIN
2.800,11
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Savaşlar atmosferi de ‘vuruyor’

Savaşlar atmosferi de ‘vuruyor’
REKLAM ALANI
09.07.2024 18:14
3
A+
A-

Atmosferin Sağlığını Tehdit Eden Askeri Harcamalar

Modern dünyada sürdürülebilirlik arayışımız, ağaç dikme ve çevre kirliliğini azaltma gibi bireysel çabalardan ibaret olmamalıdır. Bununla birlikte, elektrikli araçlar gibi teknolojik gelişmeler de daha temiz bir atmosfer vadetmektedir. Ancak, küresel savaşların yarattığı felaketler, atmosfere zarar verirken insanlığın yaralarını da derinleştirmektedir.

Karbondioksit Kabusunun Ölçeği Genişliyor

Son verilere göre, Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı’nın (NATO) 2023 askeri harcamaları yaklaşık 233 milyon ton karbondioksit emisyonuna neden olmuştur. NATO üyesi devletler, geçen yıl ordularına rekor düzeyde 1,34 trilyon dolar harcamıştır ve bu rakam 2022’ye göre 126 milyar dolarlık bir artışı temsil etmektedir.

Askeri Harcamaların İklim Üzerindeki Etkisi

YAZI ARASI REKLAM ALANI

NATO araştırmacıları, askeri bütçelerin iklim değişikliğini hızlandırdığını ve sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde artırdığını ortaya koymaktadır. Bu emisyonlar, gezegeni ısıtan kirliliklere neden olmaktadır ve bazı ülkelerin toplam emisyonlarını aşmaktadır.

Yükselen Askeri Harcamalar

Ulusötesi Enstitüsü ve Tipping’in bir raporu, “Askeri harcamaların sera gazı emisyonlarını artırdığını, iklim eylemlerine ayrılan kritik kaynakları saptırdığını ve iklim krizi sırasında istikrarsızlığı körüklediğini göstermektedir” ifadelerine yer vermektedir.

Askeri harcamaların doğası gereği yüksek emisyonludur. Uçaklar, askeri üsler ve lojistik merkezler önemli miktarda fosil yakıt tüketir. Ek olarak, askeri teçhizatın sürekli çalışması ve bakımı da kirliliğe katkıda bulunur.

Analistler, NATO üyesi devletlerin 2023 askeri faaliyetlerinin yaklaşık 233 milyon ton sera gazı emisyonuna neden olduğunu tahmin etmektedir. Bu rakam, Kolombiya veya Katar’ın yıllık toplam emisyonlarından daha fazladır.

İklim Eylemi İçin Radükal Bir Kesinti

“2030 yılına kadar emisyonlarda radikal bir kesinti yapmalıyız” diyen uzmanlar, “Askeri harcamalara yapılan aşırı yatırımlar, bu sorunu çözmek yerine daha da kötüleştirmektedir” uyarısında bulunmaktadır.

NATO ülkeleri dünya çapındaki askeri harcamaların %55’ini karşılamaktadır ve ABD bu payın üçte ikisinden fazlasını oluşturmaktadır. NATO ülkelerinin artan askeri harcamaları, atmosfere ek 31 milyon ton gezegen ısınma emisyonu salınmasına neden olacaktır. Bu, bir yıl boyunca ortalama 6,7 milyon ABD arabasının yollara eklenmesine eşdeğerdir.

Ülkelerin Politikalarının Atmosferik Maliyeti

NATO’nun askeri harcamalarındaki artış, Birleşmiş Milletler iklim müzakerelerinde gelişmekte olan ülkeler için önerilen asgari iklim finansmanını tamamen karşılayabilirdi. 2022 tahminlerine göre, dünya silahlı kuvvetleri, Japonya’nın toplam ayak izinden daha fazla olan gezegen ısınmasına neden olan kirliliğin en az %5,5’ini üretmektedir.

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, Paris Anlaşması’nın daha iddialı hedeflerine ulaşmak için dünyanın 2030 yılına kadar emisyonları %43 oranında azaltması gerektiğini vurgulamaktadır. Araştırmacılar, bu hedefe ulaşmak için askeri emisyonların yıllık en az %5 oranında azaltılması gerektiğini hesaplamaktadır.

Kalıcı Askeri Harcama Taahhütü

NATO ülkeleri 2023 yılında ulusal bütçelerinin en az %2’sini ordularına ayırma konusunda kalıcı bir taahhütte bulunmuştur. Bununla birlikte, araştırmacılar bu çabaların küresel ısınmayı tetiklediğini ve iklim finansmanından fonların başka yöne yönlendirilmesine neden olduğunu vurgulamaktadır.

Tüm üyeler %2 hedefini tutturursa, 2028 yılına kadar Rusya’nın yıllık üretimine eşit ek sera gazları atmosfere salınacaktır. Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na göre, 2,57 trilyon dolarlık ek askeri fon, düşük ve orta gelirli ülkelerin iklim uyum maliyetlerini yedi yıl boyunca karşılamaya yetecektir.

Uzmanlar, savunma harcamalarındaki artıştan gerçek faydalananların, ittifakın desteklediği planlara ve vaatlere destek sözü veren silah üreticileri olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle, sürdürülebilir bir gelecek için atmosferimizin sağlığını korumak, askeri harcamaların azaltılmasını ve kaynakların iklim eylemlerine yönlendirilmesini gerektirmektedir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.