enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0646
EURO
37,8417
ALTIN
2.801,48
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Salgın alarmı… 3 kişi hayatını kaybetti, uyarı yapıldı

Salgın alarmı… 3 kişi hayatını kaybetti, uyarı yapıldı
REKLAM ALANI
25.06.2024 17:54
2
A+
A-

Kuzey-Kivu Valiliği’nde M Çiçeği Vakaları Tespit Edildi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Kuzey-Kivu Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Nyiragongo ve Goma şehirlerinde toplam sekiz M çiçeği (Mpox) vakasının onaylandığı duyuruldu. Yetkililer, hastalığın bulaşıcı ve ciddi olduğunu belirterek, “M çiçeği sadece bu iki şehir için değil, tüm valilik için bir tehdit oluşturuyor” uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı tarafından 5 Haziran’da yapılan açıklamada, ülkede bu yıl 7.396 M çiçeği vakasının görüldüğü ve salgın nedeniyle 371 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Geçtiğimiz yıl, 14.626 M çiçeği vakası tespit edilmiş ve bunların 654’ü ölümle sonuçlanmıştı.

Güney Afrika’da Can Kayıpları

Mayıs ayında Güney Afrika’da ortaya çıkan M çiçeği salgını 16 vakaya ulaştı. Bu vaka sayısı arasında hayatını kaybeden üçüncü kişi bugün açıklandı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

DSÖ’den Uyarı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) M çiçeği virüsü uzmanı Rosamund Lewis, salgının büyümeye devam ettiğini ve bir halk sağlığı tehdidi oluşturduğunu vurguladı. 2023 yılının başından bu yana dünya genelinde 3.100’den fazla vaka bildirildiğini belirten Lewis, “Sadece Mayıs ayında 26 ülkeden yaklaşık 600 doğrulanmış vaka DSÖ’ye bildirildi” dedi.

Lewis, özellikle Afrika’da M çiçeği vakalarında artış gözlemlendiğini vurguladı ve nedenlerinin belirlenmesi için yoğun araştırmaların gerekliliğine dikkat çekti. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde tespit edilen M çiçeği vakalarında ölüm oranının yaklaşık %5 olduğunu kaydeden Lewis, salgın nedeniyle çoğunlukla çocukların hayatını kaybettiğini belirtti. Afrika’da son dönemde M çiçeği vakalarındaki artışın ele alınmasının hayati önem taşıdığının altını çizdi.

DSÖ’nün Ad Değişikliği

DSÖ, 28 Kasım 2023’te damgalanma ve ırkçılık endişelerini gerekçe göstererek virüse “maymun çiçeği” yerine “mpox” adını verdiğini açıklamıştı.

Bulaşma Yolları ve Belirtiler

M çiçeği virüsü genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşmaktadır. Vücutta yüksek ateş, kaşıntılı kabarcıklar, titreme, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizliğe yol açabilir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.