enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0646
EURO
37,8417
ALTIN
2.801,48
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Rusya: İstanbul’da barış sağlanmak üzereydi

Rusya: İstanbul’da barış sağlanmak üzereydi
REKLAM ALANI
17.07.2024 23:19
1
A+
A-

Gazze Durumu

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Birleşmiş Milletler binasında basın toplantısı düzenledi. Uluslararası toplumun Gazze’deki duruma tepki vermekte yetersiz kaldığını vurguladı. Konuya ilişkin alınan BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmadığını belirtti.

7 Ekim saldırılarını kabul edilemez olarak nitelendiren Lavrov, bunun İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği bir toplu cezalandırma olduğunu söyledi. Toplu cezalandırmanın uluslararası insancıl hukukun ihlali olduğunu vurguladı ve “Bir ihlâlle başka ihlâller yaparak savaşamazsınız” dedi.

BM Genel Sekreteri’nin ofisini çifte standart uygulamakla suçlayan Lavrov, Gazze’ye yönelik saldırılardan bahsederken saldırganı açıkça belirtmediklerini, ancak Ukrayna söz konusu olduğunda hemen Rusya’yı suçladıklarını söyledi. BM çalışanlarının tarafsızlıklarını korumaları gerektiğini vurguladı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Orta Doğu’daki Gerginlik

Orta Doğu’daki gerginlik ve İran’ın dahil olma ihtimali hakkında sorulan soruya Lavrov, “İran gerginliği artırmak istemiyor. İsrail istiyor” dedi. Hizbullah’ın da itidalli davrandığını, ancak ABD ve İsrail’in çatışmayı körüklemeye çalıştığını ve “geniş kapsamlı bir savaş” başlatma amacında olduklarını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı, gerginliği azaltmak için gerekli tüm çabaların Batı tarafından gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Ukrayna’daki Durum

Ukrayna’daki durum hakkında da konuşan Lavrov, “Minsk Anlaşması uygulansaydı Ukrayna, Kırım hariç, 1991 sınırlarını korurdu” dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin “barış önerisi”nin tek taraflı ve kabul edilemez olduğunu vurguladı. 2022 yılında İstanbul’da yürütülen müzakerelerde barışın sağlanmak üzere olduğunu hatırlatan Lavrov, “O zamanki İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna’ya imzalamamaları talimatını verdi ve masadan kalktılar” dedi. “Ukrayna’ya silah pompalamayı bırakırsanız savaş sona erer” diye ekledi.

Avrasya Güvenlik Modeli

NATO’nun adil olmayan ve saldırgan bir politikası olduğunu belirten Lavrov, kendilerinin Avrasya güvenlik modelini desteklediklerini söyledi. Bu modelin eşitlikçi ve tüm tarafların çıkarlarını koruyan bir model olacağını belirtti.

ABD İle İlişkiler

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna’ya desteğin kesilmesini savunan yeni başkan yardımcısı adayı J.D. Vance’in seçilmesi durumunda ilişkilerin nasıl olacağı sorulduğunda Lavrov, “ABD halkının seçeceği her liderle çalışmaya hazırız” dedi. Trump’ın başkanlığı döneminde Rusya’ya yoğun ekonomik ve diplomatik yaptırımlar uygulandığını ancak buna rağmen “diyalog kanallarının üst düzeyde açık” olduğunu söyledi. Mevcut ABD yönetimiyle diyalog bulunmadığını vurgulayan Lavrov, ilişkilerin saygılı ve eşitlikçi olması gerektiğini belirtti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.