enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Reel kesimin güveni temmuzda azaldı

Reel kesimin güveni temmuzda azaldı
REKLAM ALANI
25.07.2024 10:42
4
A+
A-

Reel Kesimin Güveni Temmuz Ayında Geriledi

Merkez Bankası tarafından yayınlanan İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verilerine göre, imalat sanayindeki Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) Temmuz 2024’te azaldı.

Mevsimsellikten arındırılmış RKGE, önceki aya kıyasla 1,8 puan düşerek 98,7 seviyesine geriledi. Mevsimsellikten arındırılmamış RKGE ise 2,5 puanlık bir azalışla 100,3 seviyesine indi.

Sanayi sektöründeki işletmeler, genel gidişat hakkında daha karamsar bir tablo çizdi.

Üretim ve Siparişler

İşletmeler, son üç ay içinde iç piyasa siparişlerinin azalmasını bekliyor. Üretim hacmi ve ihracat siparişlerindeki artış beklentileri de zayıfladı. Bu durum, üretim ve ihracatta bir yavaşlama öngörüsüne işaret ediyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Gelecek Üç Ay İçin Beklentiler

Gelecek üç ay için, üretim hacmindeki artış beklentileri güçlendi. Ancak iç piyasa ve ihracat siparişlerindeki artış beklentileri zayıfladı. Sabit sermaye yatırımı ve istihdam artışı beklentilerinde de bir azalma eğilimi gözlemlendi.

Maliyetler ve Satış Fiyatları

Birim maliyetlerdeki artış beklentileri gerilerken, satış fiyatlarının yükseleceği yönündeki beklentiler güçlendi. Yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi de önceki aya göre 1,8 puan azalarak %51,8 seviyesine indi.

Üretimi Kısıtlayan Faktörler

Ankete katılan işletmelerin %55,7’si üretimi kısıtlayan bir faktör olmadığını bildirirken, %13,8’i en önemli kısıtlama faktörünün talep yetersizliği olduğunu belirtti. Diğer önemli kısıtlamalar arasında işgücü yetersizliği, finansal sıkıntılar ve hammadde eksikliği yer alıyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.