Paris Antlaşması
Rusya ile Kırım Savaşı’nın ardından imzalanan Paris Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu için büyük önem taşıyordu. Fransa, Birleşik Krallık ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından imzalanan antlaşma, Fransızca, İngilizce ve Türkçe dillerindeydi ve toplam 10 maddeden oluşuyordu.
Paris Antlaşması Özeti
Kırım Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun zaferi, Avrupa devletleri karşısında avantajlı bir duruma getirdi. Paris Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu için bir dönüm noktası oldu. İmzalanan devletler, belirli vaatlerde bulundular ve antlaşma, Osmanlı İmparatorluğu için galibiyet niteliğindeydi.
Fransız başkenti Paris’te imzalanan antlaşma, 21 oturumda müzakere edildi ve toplam 10 maddeden oluşuyordu. Antlaşmaya göre Karadeniz, tarafsız bir bölge haline geldi ve Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa ülkeleri topluluğuna dahil oldu. Devletler arasındaki anlaşmazlıklar barışçıl yollardan çözülecekti.
Osmanlı Padişahı, Islahat Fermanı’nı diğer devletlere de bildiriyordu. Karadeniz çevresindeki askeri faaliyetler yasaklandı ve tersaneler yıkıldı. Hiçbir devlet, bu bölgede donanma bulunduramayacaktı.
Paris Antlaşması Tarihi
Antlaşma, 30 Mart 1856 tarihinde imzalandı.