enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Otogaza zam geliyor

Otogaza zam geliyor
REKLAM ALANI
01.07.2024 18:27
2
A+
A-

LPG Fiyatlarına Yüksek Zam Geliyor

Akaryakıt sektöründen alınan bilgilere göre, LPG’nin (otogaz) litre fiyatına bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 75 kuruş zam uygulanacak. Bu zam, 25 Haziran’da benzinde 2 lira, motorinde 1 lira 70 kuruş olarak uygulanan zammın ardından geliyor.

Yeni Fiyatlar

Zammın ardından otogazın litre fiyatı İstanbul ve Ankara’da yaklaşık 22,95 TL’ye yükselecek. Ancak bayiler arasındaki fiyat farklılıkları nedeniyle otogaz fiyatlarında belirgin farklar görülebilir.

Benzinin litre fiyatı İstanbul’da yaklaşık 42,39 TL, Ankara’da 43,37 TL, İzmir’de 43,63 TL’ye satılıyor. Motorinin litre fiyatı da İstanbul’da yaklaşık 42,47 TL, Ankara’da 43,48 TL, İzmir’de 43,87 TL seviyesinde bulunuyor. Bu fiyatlar, illere, ilçelere ve bayilere göre değişiklik gösterebilir.

3 Temmuz’da ÖTV Zammı

Son dönemde kur ve vergi artışları nedeniyle hızla yükselen akaryakıt fiyatlarına 3 Temmuz’da bir zam daha uygulanacak. Bu zam, 16 Temmuz 2023 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıttaki maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarının 5’er TL artırılması ve bu tutarların 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanması kararıyla getirildi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, akaryakıtta maktu ÖTV tutarlarını 3 Temmuz’da ÜFE artışı oranında artıracağını açıkladı. ÜFE verileri ışığında, benzinde ve motorinde maktu ÖTV tutarlarında önemli bir artış olacağı bekleniyor. Bu artış, akaryakıt fiyatlarına yansıyarak yeni bir zam dalgasına neden olabilir.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki ekonomi yönetimi, dolaylı vergi ve harçlara yüksek oranda zam yapmaktan çekinmiyor. Bu durum, akaryakıt fiyatlarının artışına neden oluyor ve tüketicilerin ekonomik yükünü ağırlaştırıyor.

ÜFE Artışına Bağlı Zam

2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde ÜFE artışı yüzde 17,87 olarak gerçekleşti. 3 Temmuz’da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak haziran ayı ÜFE verileriyle birlikte, akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı da netleşecek.

2024’ün ilk beş ayında ÜFE aylık ortalama yüzde 3,35 arttı. Bu artış oranının haziran ayında da devam etmesi halinde 6 aylık ÜFE artış oranı yüzde 21,82’ye ulaşacak. Bu oranda bir ÜFE artışı, maktu ÖTV tutarında benzinde 2,06 TL, motorinde 1,93 TL artışa yol açacaktır. Buna ek olarak, geçen yıl 2 puan artırılarak yüzde 20’ye çıkarılan KDV de hesaplandığında vergi artışı benzinde 2,47 TL, motorinde 2,32 TL olacaktır.

Şu anda maktu ÖTV tutarları bir litre benzinde 9,45 TL, bir litre motorinde 8,86 TL seviyesinde bulunuyor. 3 Temmuz’da yapılacak ÖTV zammının ardından bu tutarlar önemli ölçüde artacaktır ve akaryakıt fiyatlarında yeni bir yükseliş yaşanacaktır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.