İzlanda ve Britanya arasında son üç gündür etkili olan güçlü bir siklon, İrlanda, İngiltere ve Galler’de fırtınalara neden oldu.
Orta Avrupa’ya ılık ve nemli hava kütlesi getiren bu dinamik, İtalyan Alpleri ve Hırvatistan’ın karla kaplanmasına yol açarken, Doğu Avrupa ile Türkiye çoğunlukla güneşli gündüzler ve gece sisine uğradı.
Bu hafta, Türkiye kış mevsiminin en kurak haftalarından birini yaşayabilir. İç, doğu ve güneydoğu bölgelerinde yaprak oynamazken, bu hafta sadece kıyı Ege’de hafif yağmur bekleniyor.
İlk günleri yağışsız geçecek olan İstanbul’da baraj seviyeleri yaklaşık %50’ye düştü. Ankara ve İzmir’de baraj doluluk oranları sırasıyla %30 ve %35 civarında. Güneydoğu, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin gibi merkezlerin yer aldığı bölge, Türkiye’nin en kurak bölgesi.
İstanbul haftanın ilk günlerini 10 derece civarında geçirecek ve çarşambadan itibaren 15 dereceye kadar yükselecek. Marmara’da hissedilen sıcaklıklar yükselecek ve havalar baharı andıracak.
Ankara’da bu hafta mevsim normallerinden 3-4 derece daha sıcak geçecek. Başkentte 10-13 derece arasında güneşli günler beklenirken, geceleri sis oluşacak. Bu durum çevre illerdeki şehirlerarası yollarda risk oluşturabilir.
İzmir ve kıyı Ege’de çarşamba ve perşembe bulutlar biraz artabilir ve iki gün boyunca hafif yağmur bekleniyor. İzmir’de hissedilen sıcaklıklar 18-20 derece civarında olacak. Akdeniz de benzer şekilde sıcak ve güneşli bir hafta geçirecek.
2024-2025 kışı bazı bölgelerde yağış açısından olumlu geçse de, baraj seviyeleri ve yağış miktarı her şey değildir. Türkiye genelinde kar örtüsü son iki yıldır cılız. Bu durum şubatın ikinci haftasında değişebilir. Uzak vadeli tahminlerin sık değiştiğini hatırlayarak, umut vaat eden şubatı izlemeye devam etmek gerekiyor.