enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,3406
EURO
36,7162
ALTIN
3.013,05
BIST
9.972,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
16°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Hafif Yağmurlu
11°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C

NASA, Dünya’nın manyetik alanında gittikçe büyüyen bir anomaliyi izliyor

NASA, Dünya’nın manyetik alanında gittikçe büyüyen bir anomaliyi izliyor
04.01.2025 10:54
A+
A-

Güney Atlantik Anomalisi (SAA)

Güney Amerika ile güneybatı Afrika arasında uzanan SAA, gezegenimizin manyetik alanındaki düşük yoğunluğa sahip geniş bir bölge. Bu anomali, uydular ve uzay araçları için önemli bir risk oluşturuyor.

Uydular için Tehlike

SAA, Dünya’daki yaşamı doğrudan etkilemez. Ancak, anomali bölgesinden geçen uydular ve uzay araçları Güneş’ten gelen yüklü parçacıklara karşı savunmasız hale gelir. Manyetik alanın zayıflaması, uydulardaki sistemlerin kısa devre yapmasına ve arızalanmasına neden olabilir.

NASA Neden İzliyor?

NASA, SAA’yı iki temel nedenle izliyor:

  • Uydu Güvenliği: Anomalinin etkilerini anlayarak uyduları korumak ve olası hasarları önlemek için.
  • Bilimsel Araştırma: Anomalinin nedenlerini ve gelişimini araştırmak ve Dünya’nın manyetik alanı hakkında daha fazla bilgi edinmek için.

Anomalinin Nedenleri

SAA’nın oluşumunda birkaç faktörün rol oynadığı düşünülüyor:

  • Dünya’nın dış çekirdeğindeki erimiş demirin hareketi, manyetik alanın oluşumunu sağlayan elektrik akımlarını üretir.
  • Afrika Büyük Düşük Kesme Hızı Bölgesi adı verilen ve Afrika kıtasının altında yer alan yoğun kaya kütlesi, manyetik alanın zayıflamasına neden olur.
  • Gezegenimizin manyetik ekseninin eğimi de zayıflama etkisini destekler.

Uydu verileri, SAA’nın ikiye bölündüğünü göstermektedir. İki ayrı minimum manyetik yoğunluk merkezi oluşturan bu bölünmenin gelecekteki etkileri henüz bilinmemektedir.

SAA, yeni bir fenomen değildir. Yaklaşık 11 milyon yıl önce Dünya’yı etkilemiş olabileceği düşünülmektedir. Bu, SAA’nın gezegenimizin manyetik alanının tamamen değişmesinin bir habercisi olmadığı anlamına gelir.

SAA’nın, Dünya’da görülen auroralar üzerinde de etkisi olduğu keşfedilmiştir. Anomalinin auroraların şeklini ve konumunu nasıl etkilediği araştırılmaktadır.

Araştırmalar Devam Ediyor

Bilim insanları, SAA’yı anlamak ve etkilerini daha iyi tahmin etmek için araştırmalarına devam ediyorlar. NASA, bu gizemli fenomeni yakından takip ederek yeni bilgilere ulaşmayı hedeflemektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.