Atatürk’ün Süt Kardeşine Mektuplaşması
Devlet Arşivleri Başkanlığı’ndaki Atatürk Koleksiyonu’nda bulunan belgelere göre İstanbul’da yaşayan Saime Hanım, 1916’da gönüllü asker olarak Diyarbakır’a giden eşi Yusuf Nejad’la birlikte, Silvan’da Kolordu Komutanı olan Mustafa Kemal Paşa’ya bir mektup gönderdi.
Saime Hanım’ın Mektubu
Saime Hanım, mektubuna “Muhterem kardeşim” diye başlayarak şunları yazdı:
“Eşim Yusuf Nejad, Telsiz Telgraf Müfrezesi’ne gönüllü olarak katıldı. Şu anda üç çocuğum var. İkisi Alman okuluna gidiyor, büyük kızım Bülend’i doktor olması için Viyana’ya gönderiyoruz. Oğlum ise mühendislik eğitimi için Amerika’ya gidecek. Annem kalp rahatsızlığından muzdarip. Babam ise sağlıklı. Uzun yıllardır görüşemediğimiz için üzgünüz. İnşallah bir gün sizi daha yüksek mevkilerde görmek kalbimizi mutlulukla doldurur. Eşim için şefkatli korumanızı rica ediyorum. Bir fotoğrafınızı ve cevabınızı bekliyorum.”
Atatürk’ün Cevabı
Mustafa Kemal Paşa, “Hemşirem Hanımefendi” diyerek başladığı mektubunda şunları belirtti:
“Eşiniz birliğine katıldı. Sizi Selanik’te gördüğüm günden sonraki durumunuzu mektubunuz hatırlattı. 18 yıl önce, Ramazan ayındaydı sanırım. Siz Girit’ten dönmüştünüz, ben de öğrenci olarak Selanik’teydim. Teravihe gitmek için hazırlanan babanız bizi tanıştırmıştı. Bülend’inizin doktor olmasını arzulamanızı takdir ettim. Tebrik ederim. İsteğiniz doğrultusunda fotoğrafımı göndermeyi isterdim. Ancak yanımda yok ve burada da şu an çektiremiyorum. Ancak Beşiktaş Akaretler’de oturan annemin ve kardeşimin bazı fotoğraflarım olduğunu tahmin ediyorum. Çocuklarınızı ve sizi gözlerinizden öperim.”
Devam Eden İletişim
Mustafa Kemal Paşa’nın Saime Hanım’a 1923’te 100 lira yardım gönderdiği biliniyor. Ancak iletişimlerinin daha sonra da devam edip etmediği konusunda kayıt bulunmuyor.
Mektuptaki Ayrıntılar
Mektupta, Saime Hanım’ın askeri hastanede çalışan Tabip Miralay Osman Bey’in kızı olduğu ve Çengelköy’de ikamet ettiği belirtiliyor. Saime Hanım ve çocuklarının akıbeti ise henüz bilinmiyor.