Alman Welt gazetesi, Türkiye’nin milli uydusu Fergani FGN-100-d1’e geniş yer ayırdı ve uzaya fırlatılmasını detaylı bir şekilde inceledi.
Avrupa’nın Filosundan Üç Katı Büyüklüğünde mi?
ABD’nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılan uydu ile Türkiye’nin bağımsız bir navigasyon uydu ağı kurmayı planladığı belirtildi.
Bu ağın ABD’nin GPS, Avrupa’nın Galileo, Rusya’nın Glonass, Çin’in BeiDou ve Japonya’nın QZSS ağlarının bir rakibi veya tamamlayıcısı olması planlanıyor.
Türkiye’nin bir sonraki hedefi, uzaydaki egemenliğini artırarak savunma ve havacılık sanayinde daha fazla yer edinmek ve ihracatçı bir konuma gelmek. Bu konuda insansız hava araçlarında kaydedilen başarılar örnek gösterildi.
Fergani Uzay, drone üreticisi Baykar grubuna ait. Baykar’ın ürettiği insansız hava araçlarının Ukrayna’daki başarısı da hatırlatıldı.
Türkiye’nin uzay planının iddialı olduğu ve bu yolda ilerleme kaydedildiği vurgulandı. NATO üyesi Türkiye’nin uzay çalışmaları askeri uzmanlar tarafından izleniyor.
FGN-100-d1 uydusu, Alçak Dünya Yörüngesi’nde (LEO) görev yapacak ve bir günde yaklaşık 15 kez Dünya turu atacak.
Fergani mühendisleri, uydunun tüm kritik bileşenlerinin geliştirilmesinde yer aldı. Projenin Türkiye’nin uzay teknolojilerinde ilerlemesine önemli katkı sağlaması bekleniyor.