enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3622
EURO
36,5079
ALTIN
2.870,56
BIST
9.226,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Çok Bulutlu
15°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
14°C
Cuma Yağmurlu
11°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C

Milas’ın toprak havuzlarından yılda 8 bin ton balık üretiliyor

Milas’ın toprak havuzlarından yılda 8 bin ton balık üretiliyor
09.11.2024 13:44
A+
A-

Toprak Havuzlu Balıkçılık Milas’ın Ekonomi Motoru

Milas’ta 1986 yılında başlayan toprak havuzlu balıkçılık, giderek yaygınlaşarak bölgenin başlıca geçim kaynağı haline geldi. Toprak havuzlarda balık üretimi, yavru balık üretimi, yem fabrikaları ve diğer yan iş kollarını da beraberinde getirerek tam anlamıyla bir sektöre dönüştü.

Bugün Milas’ta 21 adet kuluçkahane, Türkiye’nin yavru balık ihtiyacının %75’ini karşılıyor. Toprak havuzlu balıkçılık, Muğla için olduğu kadar ülkemizdeki deniz balığı yetiştiriciliği için de stratejik bir önem taşıyor.

Tarımsal amaçlı kullanıma uygun olmayan arazilerde bulunan yer altı suları sayesinde toprak havuzlarda yetiştirilen balıklar, ağ kafeslerde üretilenlere göre daha açık renkte ve daha lezzetli oluyor. Bu özellikler, toprak havuzlu balıkçılığı pazarda yüksek fiyatla satılan bir ürün haline getirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, toprak havuzlu balık yetiştiriciliğini kırsal kalkınmayı destekleyen bir üretim modeli olarak görüyor. Milas’ta 2023 yılında toplam 7 milyon 742 bin TL destekleme ödemesi verildi.

Toprak havuzlu balıkçılık sadece ekonomik değil, sosyal ve çevresel açıdan da çok yönlü kazanımlar sağlıyor. Çorak arazilerin değerlendirilmesine katkı sağlarken, bölge halkının refahına da destek oluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.