enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Maymun çiçeği yeniden hortladı

Maymun çiçeği yeniden hortladı
16.08.2024 07:28
A+
A-

Maymun Çiçeği Virüsü Yeniden Hortladı

Kovid-19 salgınının ardından maymun çiçeği virüsü yeniden endişe verici bir şekilde ortaya çıktı. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, virüsün kıta genelinde yayılmasından dolayı halk sağlığı acil durumu ilan etti.

Maymun çiçeği virüsü, daha çok orta ve batı Afrika’da görülen bir hastalıktır ve genellikle enfekte bir kişi veya hayvanla temas sonucu bulaşır. Dünya, bu virüsle 2022 salgınıyla tanıştı. Belirtileri genellikle 2-4 hafta sürer ve kendi kendini sınırlar.

Dünya genelinde 117 ülkeden 95.000’den fazla maymun çiçeği vakası bildirildi. En çok vaka Afrika’dan rapor edildi. Türkiye’de ise 2022’de bir kişiye virüs teşhisi konmuştu, ancak şu anda ülkede bilinen bir vaka bulunmuyor.

Maymun çiçeği virüsü, kaşıntılı deri döküntüsü, ateş, lenf bezi şişmesi ve solunum sorunlarına neden olur. Döküntüler genellikle yüz, eller, ayaklar ve ağızda görülür ve içi sıvı dolu lezyonlara dönüşür.

Virüs, insandan insana yakın temas ve cinsel yolla bulaşabilir. Hayvanlardan da bulaşma söz konusudur. Kemirgenler ve primatlar virüsün konak hayvanlarıdır. Maymun çiçeği virüsü için özel bir tedavi yoktur, ancak kullanılan ilaçlar semptomları hafifletmeye yöneliktir.

107 ülkeden vaka bildirildi ve bunların 89’u daha önce maymun çiçeği görülmeyen ülkelerdi. Bu nedenle hastalık, küresel öneme sahip kabul ediliyor.

ABD ve Avrupa ilaç ajansları, 2019’da maymun çiçeğinin önlenmesi için bir aşıyı onayladı. Ancak aşı kısıtlıdır. Çiçek aşısı olanların hastalığı daha hafif geçirdiği veya hiç hastalanmadığı gözlemlendi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.