enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0646
EURO
37,8417
ALTIN
2.801,48
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Maldivli bakan, Cumhurbaşkanı Muizzu’ya ‘kara büyü yapmak’ suçundan tutuklandı

Maldivli bakan, Cumhurbaşkanı Muizzu’ya ‘kara büyü yapmak’ suçundan tutuklandı
REKLAM ALANI
30.06.2024 13:06
1
A+
A-

Maldivler’de Bakanlık İstifa İddiaları ve Kara Büyü Soruşturması

Maldivler’de SunOnline adlı portal, Cumhurbaşkanı Sözcüsü Heena Waleed’e dayandırdığı haberinde, Çevre Bakanı Saleem ve eşi Kent Konseyi Üyesi Rameez’in kamu görevlerinden istifa ettiği yönünde iddialara yer verdi.

Muizzu’nun başkent Male’nin belediye başkanı olduğu 2012-2018 yıllarında görev yapan Saleem ve Rameez, onun yakın çevresinden sayılıyordu. Ancak son beş aydır kamuoyundan uzak kaldıklarına dikkat çekildi.

Maldivler Polisi ise Muizzu’ya "kara büyü" yapıldığı yönündeki basın iddialarına yanıt vermezken, Saleem, Rameez ve iki isimle ilgili bir soruşturma yürüttüklerini doğruladı.

Euronews Türkçe’nin haberine göre, Bakan Saleem ve eşi Rameez’in bir haftadır gözaltında olduğu tahmin ediliyor. Kent Konseyi üyesiyken Cumhurbaşkanı Muizzu’nun emriyle Devlet Bakanı ve Çevre Bakanı olarak atanan Saleem ile Rameez, 6 aylık hapis cezasına çarptırılabileceği belirtildi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Maldivler’in Hukuki Düzeni

Maldivler karma bir hukuk sistemine sahip olup hem İslam hukuku (şeriat) hem de İngiliz medeni hukuku etkilerini taşımaktadır. Ülkenin ceza kanununda kara büyü, sihir veya falcılık gibi eylemler için cezai müeyyide bulunmazken, şeriat düzeni 6 aylık hapis cezasını öngörmektedir.

Bugün, birçok ülke dini ve geleneksel ritüeller kapsamındaki büyü uygulamalarına hukuki kısıtlamalar uyguluyor. Suudi Arabistan’da kara büyücülük idamla cezalandırılırken, şeriat kurallarının geçerli olduğu İran’da da ağır cezalar verilebilir.

Laiklik ilkesinin anayasada yer aldığı Türkiye’de ise büyücülük "nitelikli dolandırıcılık" kapsamında olup 3 ila 10 yıl hapis ve idari para cezası ile cezalandırılabilmektedir.

Günümüzde Büyücülük

İngiltere’de 1682’deki büyücülük yargılamalarının ardından cezaların kaldırılmasının ardından, günümüzde sadece birkaç ülkede büyücülük nedeniyle ölüm cezası uygulanmaktadır. Toplum tabanında büyücülüğe rağbetin ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye değiştiği görülmektedir.

Maldivler’deki soruşturma, kara büyü suçlamalarının günümüzde de tartışmalı bir konu olduğunu göstermektedir. Ülkelerin farklı hukuki düzenlemeleri, büyücülüğe yaklaşımın ve cezalandırmanın önemini vurgulamaktadır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.