enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7505
EURO
36,6320
ALTIN
2.963,96
BIST
9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Açık
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

Maden izinlerini hızlandıralım

Maden izinlerini hızlandıralım
04.12.2024 09:33
A+
A-

Türkiye’nin Madencilik Sektörü: Yeni Düzenlemeler ve Sürdürülebilirliğin Önemi

Giriş

Madencilik arama ruhsat sayısı son 10 yılda 40 binden 5 bine gerileyerek Türkiye’nin madencilik sektörünün önemli zorluklarla karşı karşıya olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum, yeşil dönüşümle birlikte madenciliğe olan ihtiyacın 9 kat artmasıyla daha da belirginleşiyor.

Madenciliğin Önemi Artıyor

“Yeşil dönüşümle madenciliğe olan ihtiyaç 9 kat artacak,” diyor Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Mehmet Yılmaz. “Türkiye daha fazla üretmek zorunda.”

Yılmaz, fosil yakıtlardan uzaklaşmanın ve yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin lityum, kobalt, nikel, bakır ve altın gibi kritik minerallere olan talebi artıracağını vurguluyor.

Yeni Düzenlemeler Talep Ediliyor

Madencilik sektörü, izin süreçlerinin hızlandırılması ve üretimin artırılması için yeni düzenlemeler istiyor. Bu düzenlemeler, sektörün büyümesine ve ülkenin mineral bağımlılığını azaltmasına yardımcı olacak.

Uç Ürünlere Odaklanma

Yılmaz, Türkiye’nin dünya bor rezervlerinin %70’ine sahip olmasına rağmen, bu kaynağı ara ürün yerine uç ürüne dönüştürmenin önemini vurguluyor. Bu, ülkeye önemli bir katma değer sağlayacaktır.

Güvenlik Kültürü ve Denetim

Yılmaz ayrıca, madencilik sektöründe sıfır kaza hedefine ulaşmak için iş güvenliği kültürünün geliştirilmesi ve kazaların önlenmesine yönelik çalışanların bilinçlendirilmesinin gerekliliğini vurguluyor.

Sektör, bağımsız denetim mekanizmaları oluşturarak kendi kendini denetlemeyi amaçlıyor. Bu mekanizmalar, güvenli ve sürdürülebilir madencilik uygulamalarını teşvik ederek iş kazalarını azaltacak.

Altın İthalatı Açığı

Yılmaz, Türkiye’nin altın ithalatının ihracatından önemli ölçüde fazla olduğunu ve bu durumun ülkenin dış ticaret açığına katkıda bulunduğunu belirtti. Bu açığı kapatmak için yerli altın üretiminin artırılması gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.