enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9971
EURO
38,0394
ALTIN
2.833,69
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Macron aşırı sola oy istedi, hükümet birbirine girdi

Macron aşırı sola oy istedi, hükümet birbirine girdi
REKLAM ALANI
02.07.2024 11:56 | Son Güncellenme: 02.07.2024 11:57
1
A+
A-

Fransa Seçimleri: Macron’un Aşırı Sağı Durdurma Stratejisi Kabinede Bölünmeye Yol Açtı

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin genel seçimlerin ilk turunda galip gelmesinin ardından hükümet, aşırı sağcıların iktidara gelmesini engelleme stratejisi konusunda kutuplaştı.

İlk tur sonuçları, Ulusal Birlik (RN) partisinin yüzde 33 ile açık ara lider olduğunu gösterdi. Sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı ikinci sırada yer alırken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı üçüncü sırada kaldı.

Macron’un kabine toplantısında, aşırı sağa karşı gerekirse aşırı sola oy verilmesi çağrısı bakanlar arasında hararetli tartışmalara neden oldu. 7 Temmuz’daki ikinci tur seçimleri için "Tek bir oy bile aşırı sağa gitmemeli" diyen Macron, bakanlardan kazanma şansı yüksek solcu adayları desteklemelerini istedi.

Ancak bu talep, aşırı solun da en az aşırı sağ kadar tehlikeli olduğunu savunan bazı bakanların itirazıyla karşılaştı. Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Halk Cephesi İttifakı lideri Jean-Luc Mélenchon’un aşırı solcu bir siyasetçi olduğunu ve en az aşırı sağ kadar tehlikeli olabileceğini vurguladı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Eski Başbakanlardan Edouard Philippe de sola oy vermeye şiddetle karşı çıktı. Başbakan Gabriel Attal ise aşırı sağcıların mecliste çoğunluk elde etmesini engellemek için her yolun denenmesi gerektiğini savundu.

Ulusal Birlik’in iktidarını engellemek için merkez-sol ittifak tartışmaları devam ederken, bazı adaylar aşırı sağa karşı kazanma şansını artırmak için yarıştan çekilme kararı aldılar.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.