Lavrov: Gazze krizinin çözümü Ortadoğu’daki durumun iyileşmesini sağlar. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gazze krizinin çözülmesinin Ortadoğu’daki durumun iyileşmesine olanak sağlayacağını ifade etti.
Lavrov: Gazze krizinin çözümü Ortadoğu’daki durumun iyileşmesini sağlar. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Gazze krizinin çözülmesinin Ortadoğu’daki durumun iyileşmesine olanak sağlayacağını ifade etti.
Lavrov, Sputnik’e verdiği demeçte ABD’nin İsrail ve Hamas arasında ateşkes ve tutukluların değişimi konusunda anlaşmaya varılmasına yönelik çabalarının çıkmaza girdiğini ve Gazze’deki durumun kötüleşmeye devam ettiğini söyledi.
Lavrov, bölgesel çatışmanın giderek alevlendiğine dikkat çekerek, Amerikalılar ve İngilizlerin İsrail’in işgal altındaki topraklarda Filistinlilere yönelik sert eylemlerine tepki veren Husi güçlerine karşı Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nin seyrüsefer arterleri bölgesinde saldırgan eylemler başlatan çok uluslu bir deniz koalisyonu kurdukları ve bunun bölgede büyük bir istikrarsızlığa yol açtığına değindi.
Lavrov, Gazze Şeridi çevresindeki krizin tüm bu süreçlerin katalizörü olduğunu ve ne kadar çabuk çözülürse, Ortadoğu’daki durumun da o kadar çabuk iyileşmeye başlayacağını vurguladı. Ayrıca, Rusya’nın NATO’ya karşı gerekli yanıtı vereceğini belirtti.
Rakiplerimiz yanılgıya düşmemeli. NATO’nun veya ittifaka üye devletlerin ülkemize karşı saldırgan eylemlerde bulunmaları durumunda, Rusya’nın BM Şartı’nda yer alan meşru müdafaa ve güvenliğinisağlamada her türlü aracı kullanma hakkına uygun olarak gerekli misilleme tedbirleri alınacaktır. Ve hiç kimse Atlantik Okyanusu veya Manş Denizi’nin ötesinde rahat oturamayacaktır.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın NATO’nun Rusya’ya yönelik saldırgan tutumunu uzun zamandır gizlemediğini vurguladı. Lavrov, bu gerçeğin artık göz ardı edilemeyeceğini belirtti ve bu durumun Rusya’nın güvenlik endişeleri açısından önemli olduğunu ifade etti.
İttifakın stratejilerinde Moskova, ‘güvenliğe yönelik en önemli ve doğrudan tehdit’ olarak tanımlanıyor ve NATO liderliği sürekli olarak Rusya’nın önümüzdeki yıllarda ittifakın üyesi olan bazı ülkelere saldırma planlarından bahsediyor. İttifak aynı zamanda Avrupa’nın askerileşmesini hızlandırıyor ve blok güçleri tatbikatlarda Moskova’ya karşı saldırı operasyonları düzenliyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev’in Batı’dan temin edilen uzun menzilli silahları Rusya topraklarının derinliklerine saldırmak için kullanmaya başlaması durumunda, bunun yalnızca Ukrayna’nın değil, NATO ülkelerinin de Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına geleceğini vurguladı. Lavrov, bu tür bir gelişmenin sonuçlarının ciddi olacağına dikkat çekti.
Eğer Kiev, Rus topraklarının derinliklerine saldırmak için Batılı uzun menzilli silahlar kullanmaya başlarsa, bu sadece Ukrayna’nın değil, NATO ülkelerinin de Rusya ile açıktan savaştığı ve artık ‘paralı askerler’, ‘gönüllüler’, eğitmenler ve ‘yabancı bayrak altındaki’ diğer adamlarla ilgili gerçekleri gizlemekten çekinmediği anlamına gelecektir. Böyle bir durumda, Batılı liderlerin başarısız bir şekilde gizlemeye çalıştığı çatışmanın gerçek doğası da ortaya çıkacaktır.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu konuya değindi. Ukraynalıların Batı’nın yüksek teknolojili uzun menzilli silahlarını kendi başlarına kullanamayacakları herkes tarafından bilinmeli. Bunun Batılı uzmanlar olmadan, NATO ülkelerinin uzay grubundan alınanlar da dahil olmak üzere, istihbarat verileri olmadan yapılması imkansız.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı başlatılan hibrit savaşın kilit unsuru olduğunu belirtti. Lavrov, ABD’nin Rusya karşıtı ve Rusofobik politikalarının iç siyasi uzlaşıya dayandığını ve iki partili bir yapıya sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, seçim tartışmalarının hararetli ortamında ABD başkanlığı için yarışan adayların söylediklerinin ciddiye alınması gerekmeyeceğini de ekledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, NATO ülkelerinin sadece Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Batı tarafından sağlanan uzun menzilli silahları kullanması olasılığını değil, aynı zamanda Ukrayna’daki çatışmaya doğrudan katılımı da tartıştı. Putin, Batı’nın Ukrayna’daki çatışmaya doğrudan katılımının, NATO, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına geldiğini ve Moskova’nın beliren tehditlere karar vermeyeceğini vurguladı.