enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Korkutucu araştırma: Dövmeler kansere yol açabilir

Korkutucu araştırma: Dövmeler kansere yol açabilir
REKLAM ALANI
25.06.2024 06:57
0
A+
A-

Dövmelerin Lenfoma Riskiyle İlişkisi

Lund Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, dövme yaptırmanın lenfoma geliştirme riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya çıkaran çığır açan bir çalışma gerçekleştirdiler. Çalışmada, dövmeli kişilerin lenfoma geliştirme olasılığının dövmesiz kişilere göre %21 daha fazla olduğu tespit edildi.

Araştırma ekibi, 2007-2017 yılları arasında İsveç’te lenfoma teşhisi konan 1.398 kişinin verilerini analiz etti. Katılımcıların yaşam tarzları ve dövme geçmişleri, dövme boyutları ve silinip silinmediği de dahil olmak üzere kapsamlı bir şekilde değerlendirildi.

Bulgular, dövme yaptırmanın lenfoma geliştirme riskini özellikle yaptırıldıktan sonraki ilk iki yıl içinde önemli ölçüde artırdığını gösterdi. Ancak risk, dövme yaptırıldıktan 11 yıl sonra tekrar yükselmeye başlıyor.

Çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Christel Nielsen, dövmelerin vücutta düşük dereceli bir inflamasyona neden olabileceğini ve bunun da kanserin gelişmesine zemin hazırlayabileceğini öne sürdü. Dövme mürekkebinin enjeksiyonu sırasında bağışıklık sistemi dövmeyi yabancı bir madde olarak algılıyor ve bu da iltihaplanmaya yol açıyor. Ayrıca, bazı dövme mürekkeplerinde kanserle bağlantılı ağır metaller gibi kanserojen maddeler bulunabiliyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Dr. Nielsen, dövmelerin lenfoması tetiklediğini kanıtlayan kesin bir sonucun henüz elde edilmediğini, ancak dövmeli kişilerde lenfoma geliştirme riskinin arttığını vurguladı. Bu nedenle, dövmelerin sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerinin daha ayrıntılı bir şekilde araştırılması gerekiyor. İleri araştırmalar, dövmelerin cilt kanseri de dahil olmak üzere diğer hastalıkların riskini artırıp artırmadığını da inceleyecektir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.