enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,3824
EURO
36,4791
ALTIN
3.023,12
BIST
9.949,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Yağmurlu
10°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Pazar Yağmurlu
7°C

Kör edebilen göz hastalığı: Glokom

Kör edebilen göz hastalığı: Glokom
06.01.2025 07:21
A+
A-

Glokom: Gözlerin Sinsi Düşmanı

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tekin Yaşar, göz tansiyonu olarak bilinen glokomu şöyle açıklıyor: “Göz içindeki sıvının dışarı çıkamaması sonucu göz çeperlerindeki basınç artar ve bu da görme sinirinde hasara yol açar.”

Yaygınlık ve Etkileri

Dünyada yaklaşık 70 milyon insanda glokom görüldüğü tahmin ediliyor. 40 yaş üzerinde görülme olasılığı yüzde 2 civarında. Türkiye’de ise 2,5 milyon kişide glokom olduğu tahmin ediliyor.

Erken Teşhisin Önemi

Glokom tedavisinde erken teşhis çok kritik. Görme siniri hasarı düzeltilemez ve bu nedenle hastalığın ilerlemesini önlemek için zamanında müdahale hayati önem taşır.

Risk Faktörleri

Glokom riski artıran faktörler arasında ileri yaş, ailede glokom öyküsü, siyah ırk, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, romatizmal hastalıklar ve sigara kullanımı yer alıyor.

Belirtiler

Glokomun çoğu zaman belirtisi olmaz. Ancak kapalı açılı glokomda ani görme kaybı, şiddetli baş ağrısı ve mide bulantısı görülebilir.

Tedavi

Glokomun tedavisi kişiye özel olarak belirlenir. Temel amaç göz tansiyonunu düşürmektir. İlk seçenek olarak ilaç tedavisi uygulanır. Ancak ilerleyen vakalarda lazer veya cerrahi müdahale gerekebilir.

Cerrahi Yenilikleri

Glokom cerrahisinde trabekülektomi ve tüp implantasyonu gibi yenilikçi yöntemler kullanılıyor. Bu cerrahiler göz içi sıvısının dışarı atılmasına yardımcı olarak göz tansiyonunu kontrol altına almayı hedefliyor.

Özetle

Glokom, göz tansiyonunun neden olduğu ve görme kaybına yol açabilecek ciddi bir göz hastalığıdır. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın ilerlemesini önlemek ve görme kaybını engellemek için çok önemlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.