enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1093
EURO
37,8820
ALTIN
2.800,11
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Kaybeden dar gelirli olacak

Kaybeden dar gelirli olacak
REKLAM ALANI
26.06.2024 02:54
1
A+
A-

Akaryakıt Zammı, Enflasyonu Düşürmek İçin Memurların Aleyhine Kullanıldı

İktidar, enflasyonu düşürmek için maaş ve ücretleri baskılamaya devam ediyor. Ancak bu politikayı uygularken, akaryakıt zammını bile dar gelirliler aleyhine kullanmayı ihmal etmedi.

Memur ve emeklilerin Temmuz ayı zammının düşük çıkması için benzin ve motorin zammı 5 gün ertelendi. Normalde 20 Haziran’da pompaya yansıması gereken zam, 25 Haziran’a kaydırıldı. Akaryakıt fiyatları, tüketici fiyat endeksine (TÜFE) gün ağırlıklı yansıtılıyor. Bu nedenle, zammın ertelenmesi, Haziran enflasyonuna etkisini kısmen azalttı.

Bu operasyonla, TÜFE’nin çok az da olsa düşük çıkması bekleniyor. Ancak bu durum, dar gelirlilerin cebine bir kaç kuruş daha az para girmesine neden olacak. Asıl kazanan ise iktidarın kendisi olacak. Zira zam sadece 1 lira az yapıldığında, memur ve emeklinin cebine yıllık 240 milyon lira, 10 lira az zam yapıldığında ise 2,4 milyar lira daha az para giriyor.

Gizli Zam Hesabı

Enflasyonda sürpriz olmazsa, Temmuz ayında memur ve memur emeklilerine yüzde 20,3, işçi emeklilerine ise yüzde 25,8 civarında zam yapılacak. Zammın yüzde 20,3 olması ile yüzde 20,4 olması arasında 0,1 puanlık fark, 20 bin liralık bir emekli aylığında aylık 20 lira, yıllık 240 lira farka neden oluyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Ancak bu 0,1 puanlık fark, iktidarın maaş yükümlülüğünü milyarlarca lira artırıyor. Örneğin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilere her ay ortalama 200 milyar lira aylık ödeme yapıyor. Enflasyon 0,1 puan fazla çıktığında, SGK’nın maaş yükü aylık 200 milyon lira, yıllık 2,4 milyar lira artıyor. Benzer şekilde, bütçeden memur maaş ve primi için ödenen ortalama 250 milyar lira, enflasyonun 0,1 puan yükselmesiyle aylık 250 milyon lira, yıllık 3 milyar lira artıyor.

Enflasyon 3 Yerine 2,99 Olsun

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eski Başkanı Birol Aydemir, TÜİK’in ayın 24’üne kadar olan zamları enflasyona yansıttığını, sonraki zamları ise gelecek aya devrettiğini belirtti. Aydemir, “Zammı, tam da Haziran ayının enflasyon hesabının bittiği zamana denk getirdiler. Maaş zammını düşürür ancak çok büyük bir etkisi olmaz. Sanırım TÜFE psikolojik bir sınıra geldi, onu aşmasın diye böyle yaptılar. Acaba enflasyon yüzde 3 çıkacaktı da yüzde 2,99 olsun diye mi bu yola başvuruldu diye düşünüyor insan” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.