Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde Gelişim Raporları
Milli Eğitim Bakanlığı’nın güncellenen öğretim programları “beceri temelli” bir yapı üzerine inşa edildi. Bu yapı, alan becerileri, kavramsal beceriler ve sosyal-duygusal öğrenme becerileri gibi bileşenleri içeriyor. Yeni müfredatla birlikte “sonuç odaklı ölçme” yerine “süreç odaklı ölçme”ye geçildi. Bu doğrultuda hazırlanan ders kitaplarında da “bütüncül eğitim yaklaşımı” benimsendi.
“Gelişim Raporu” Uygulaması
Bu kapsamda, ilkokul birinci sınıflarda karne uygulaması yerine öğrencilerin sosyal-duygusal öğrenme becerilerini de içeren “gelişim raporu” uygulamasına geçildi. Bu raporlar, öğrencileri zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal ve fiziksel açıdan bir bütün olarak gören “bütüncül eğitim yaklaşımı” doğrultusunda hazırlanıyor. Raporlarda öğrencilerin öğrenme çıktıları ve süreç bileşenleri dikkate alınıyor. Ayrıca sosyal-duygusal beceriler de gelişim raporlarına yansıtılıyor.
Velilere Somut Öneriler
Gelişim raporları, öğretmenlerin değerlendirme süreçlerinde dikkate aldığı gelişimsel ölçütler ve çocukların kaydettiği ilerleme hakkında velilere rehberlik sağlıyor. Raporda, öğrencilerin gelişimlerinin desteklenmesi için velilere somut öneriler sunuluyor. İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin gelişim raporları ilk kez 17 Ocak’ta başlayacak yarıyıl tatilinde verilecek ve “e-Okul” üzerinden velilere de erişimine açılacak.
Gelişim Raporlarının Hazırlanması
Gelişim raporlarının hazırlanma sürecinde, beceri temelli öğretim programlarına sahip ülkelerin eğitim sistemleri incelendi. Ardından öğretim programlarının güncellenmesinde görev alan akademisyenler ve öğretmenlerle toplantılar yapıldı. Bu toplantılarda, öğretme ve öğrenme sürecinin ayrıntılı değerlendirilebilmesi için rubrikler ve dereceli puanlama anahtarları hazırlandı.