enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,2958
EURO
36,4742
ALTIN
3.005,92
BIST
9.961,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Cumartesi Çok Bulutlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
14°C

Karne yerine ‘gelişim raporu’ uygulaması geliyor

Karne yerine ‘gelişim raporu’ uygulaması geliyor
30.12.2024 20:17
A+
A-

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde Gelişim Raporları

Milli Eğitim Bakanlığı’nın güncellenen öğretim programları “beceri temelli” bir yapı üzerine inşa edildi. Bu yapı, alan becerileri, kavramsal beceriler ve sosyal-duygusal öğrenme becerileri gibi bileşenleri içeriyor. Yeni müfredatla birlikte “sonuç odaklı ölçme” yerine “süreç odaklı ölçme”ye geçildi. Bu doğrultuda hazırlanan ders kitaplarında da “bütüncül eğitim yaklaşımı” benimsendi.

“Gelişim Raporu” Uygulaması

Bu kapsamda, ilkokul birinci sınıflarda karne uygulaması yerine öğrencilerin sosyal-duygusal öğrenme becerilerini de içeren “gelişim raporu” uygulamasına geçildi. Bu raporlar, öğrencileri zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal ve fiziksel açıdan bir bütün olarak gören “bütüncül eğitim yaklaşımı” doğrultusunda hazırlanıyor. Raporlarda öğrencilerin öğrenme çıktıları ve süreç bileşenleri dikkate alınıyor. Ayrıca sosyal-duygusal beceriler de gelişim raporlarına yansıtılıyor.

Velilere Somut Öneriler

Gelişim raporları, öğretmenlerin değerlendirme süreçlerinde dikkate aldığı gelişimsel ölçütler ve çocukların kaydettiği ilerleme hakkında velilere rehberlik sağlıyor. Raporda, öğrencilerin gelişimlerinin desteklenmesi için velilere somut öneriler sunuluyor. İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin gelişim raporları ilk kez 17 Ocak’ta başlayacak yarıyıl tatilinde verilecek ve “e-Okul” üzerinden velilere de erişimine açılacak.

Gelişim Raporlarının Hazırlanması

Gelişim raporlarının hazırlanma sürecinde, beceri temelli öğretim programlarına sahip ülkelerin eğitim sistemleri incelendi. Ardından öğretim programlarının güncellenmesinde görev alan akademisyenler ve öğretmenlerle toplantılar yapıldı. Bu toplantılarda, öğretme ve öğrenme sürecinin ayrıntılı değerlendirilebilmesi için rubrikler ve dereceli puanlama anahtarları hazırlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.