enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,4226
EURO
36,3212
ALTIN
3.063,15
BIST
9.910,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
6°C
İstanbul
6°C
Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Salı Yağmurlu
7°C
Çarşamba Çok Bulutlu
7°C
Perşembe Az Bulutlu
8°C

Kara delikler yıldız oluşumunu engeller mi: James Webb’in bir cevabı var

Kara delikler yıldız oluşumunu engeller mi: James Webb’in bir cevabı var
12.01.2025 12:34
A+
A-

James Webb Uzay Teleskobu, Süper Kütleli Kara Deliklerin Yıldız Oluşumunu Engellediğini Gösterdi

Örümcek Ağı Proto-Kümesinde Yıldız Oluşumunu Etkileyen Süper Kütleli Kara Delikler

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), dev galaksilerdeki süper kütleli kara deliklerin, yıldız oluşumunu engellediği konusunda çarpıcı bir keşifte bulundu. JWST’nin Yakın Kızılötesi Kamerası (NIRCam), Örümcek Ağı proto-kümesindeki 19 galaksiyi inceledi. İncelenen galaksilerin merkezlerinde süper kütleli kara delikler barındıranların, bu yapılardan yoksun olanlara kıyasla önemli ölçüde daha yavaş yıldız ürettiği tespit edildi.

Bu bulgu, süper kütleli kara deliklerin, yıldız oluşumunu iki temel mekanizma yoluyla engellediğini gösteriyor. Birincisi, bu devasa kara delikler, yıldız oluşumunun temel maddesi olan gazı yutarlar. İkincisi, kara deliklerden fırlayan yüksek enerjili jetler, galaksilerden gazı uzaklaştırıp yıldız oluşumunu bastırır.

Örümcek Ağı proto-kümesi, Büyük Patlama’dan sadece 3 milyar yıl sonra oluşmuş, galaksi kümesi için benzersiz bir ortamdır. Bu erken dönem kümesi, kara deliklerin ve galaksilerin ilk evrimini incelemek için paha biçilmez bir pencere sunar. JWST’nin hidrojen iyonizasyonu ölçümleri ve Chandra X-ışını Gözlemevi’nden elde edilen verilerin birleştirilmesi, en büyük kara deliklere sahip galaksilerin en düşük yıldız oluşum oranlarına sahip olduğunu ortaya koydu.

Bu keşif, galaksilerin evrimini anlamamıza önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Süper kütleli kara deliklerin, galaksilerin oluşumunu ve yıldız üretimini düzenlemede kritik bir rol oynadığı anlaşılıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.