Türkiye’nin Fındık Liderliğine Zarar Veren Kahverengi Kokarcaya Karşı Mücadele
Fındıkta dünya lideri olan Türkiye, bahçelerdeki fındık ağaçlarının yapraklarını yiyerek, sularını emerek ve köklerinde kurumaya neden olan istilacı kahverengi kokarca böceğiyle mücadele ediyor.
Biyolojik Mücadele: Samuray Arısı
Bu zararlıya karşı biyolojik mücadele kapsamında, Çin’den ithal edilen kokarcanın doğal düşmanı “samuray arıları” kullanılıyor. Arılar laboratuvarlarda çoğaltılıp bölgeye salınıyor.
İstilacı Türle Mücadele
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, kahverengi kokarcayla mücadele çalışmaları hakkında bilgi verdi. Zararlının kışlaklarına yapılan ilaçlamalara ek olarak, kışlaktan çıkarken feromon tuzakları kurulacağını belirtti.
Samuray Arılarının Rolü
Kaplan, samuray arılarının daha fazla üretileceğini ve doğaya salınacağını söyledi. Bu arıların kokarcanın olmadığı coğrafyalarda çoğalamadığını, ancak kokarcanın gelmesinin ardından arıların da doğal yollarla geldiğini ifade etti.
Yeni Üretim
Türkiye’de sadece 150 bin samuray arısı üretildiğini belirten Kaplan, üretim kapasitesinin artırılacağını açıkladı. Böylece daha fazla arı doğaya salınarak kahverengi kokarcanın baskılanması hedefleniyor.
İlaçlama Çalışmaları
Haber metninin sonunda, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin bölgede kahverengi kokarca zararlısına yönelik ilaçlama yaptığına yer verildi.