enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

İzmir’de rüşvet operasyonu: 77 şüpheli adliyede

İzmir’de rüşvet operasyonu: 77 şüpheli adliyede
REKLAM ALANI
12.07.2024 11:20
1
A+
A-

Rüşvet Çetesinin İzmir’de Çöküşü

İzmir merkezli dokuz ilde Aliağa Gümrük Müdürlüğü ve çeşitli gümrük müşavirliklerine yönelik rüşvet operasyonu sonucu gözaltına alınan 16 kamu çalışanı ve 77 şüpheli, bugün mahkemeye sevk edildi.

Sekiz Aylık İnceleme

Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinasyonunda, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Aliağa Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Büro Amirliği ekipleri, Aliağa Gümrük Müdürlüğü’nde çalışan bazı personelin rüşvet aldığı ve görevi kötüye kullandığı iddialarını sekiz ay boyunca araştırdı.

Gümrük Memurlarının Yolsuzluğu

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Soruşturma kapsamında, Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’ndeki bazı memurların rüşvet karşılığında görevlerini kötüye kullandıkları ve gümrük süreçlerinde usulsüzlükler yaptıkları tespit edildi. Memurlar, gümrük müşavirliği firması çalışanlarına şu konularda öncelik veriyorlardı:

  • Gümrüklü alanlarda konteynerlere öncelik sağlanması
  • Kırmızı ve sarı hattan gelen konteynerlerin kontrollerden geçirilmeden bırakılması
  • Eksik beyannamelere rağmen muayene işlemlerinin yapılması veya yapılmış gibi gösterilmesi
  • Gümrük memurlarının şifrelerinin izinsiz kişiler tarafından gümrük işlemlerinde kullanılması

Devasa Rüşvet Çarkı

Şüphelilerin devletin alacağı vergilerin miktarının tespit edilmesi veya ürünlerin kimyasal incelemelerini gerektiren durumlarda da usulsüzlükler yaptığı ortaya çıktı. Şüpheliler, yurt dışından ithal edilen ipek kumaşlar gibi ürünleri vergi kaçakçılığı amacıyla düşük vergi oranına sahip keten kumaşlar olarak gösterip, rutin laboratuvar incelemelerini rüşvetle devre dışı bıraktılar. Bu usulsüzlüklerin maliyetinin yaklaşık 50 milyon lira olduğu tahmin ediliyor.

Hesap İşlemlerindeki İpuçları

Soruşturma sırasında şüphelilerin hesap hareketleri ve birbirleriyle olan iletişimleri Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) verileri ile telefon kayıtları incelendi. İncelemeler, son beş yılda şüpheliler arasında rüşvetle ilgili yaklaşık 25 milyon liralık bir para akışının olduğunu ortaya çıkardı.

El Altından Ödemeler

Gümrük müşavirliği firmaları ve çalışanlarının, gümrük personeline “masraf” adı altında para transferleri yaptıkları tespit edildi. Rüşvetin banka transferlerinin yanı sıra altın ve döviz gibi elden ödemeler şeklinde de gerçekleştirildiği belirlendi. Rüşvetin toplam tutarının yaklaşık 50 milyon lira olduğu tahmin ediliyor.

Eş Zamanlı Operasyon

9 Temmuz sabahı polis ekipleri, İzmir, İstanbul, Isparta, Antalya, Manisa, Aydın, Bursa, Iğdır ve Artvin’de eş zamanlı operasyonlar düzenledi. Gümrük memurları ve müşavirleri de dahil olmak üzere 16 kamu çalışanı ve 77 şüpheli gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı çıkarılan bir şüphelinin yurt dışında olduğu belirtildi.

Gümrük Müdürlüğünde Aramalar

Aliağa Gümrük Müdürlüğü ve bazı gümrük müşavirliklerinde aramalar yapıldı. Aramalarda 56 bin 344 dolar, 16 bin 945 euro, 52 tam altın, 56 çeyrek altın, 6 yarım altın, 135 gram altın, 12 bilezik, 95 sterlin ve 479 bin 400 lira ele geçirildi. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Gümrük Müdürlüğü’ndeki bilgisayarlarda incelemeler yaptı.

Adli Süreç

Gözaltına alınan 77 şüpheli, polisteki işlemlerinden sonra bugün mahkemeye sevk edildi. Şüphelilerin rüşvet ve görevi kötüye kullanma suçlarından cezalandırılmaları bekleniyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.