enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

İstanbul-Londra market araştırmasında çarpıcı sonuçlar

İstanbul-Londra market araştırmasında çarpıcı sonuçlar
REKLAM ALANI
19.07.2024 19:04
11
A+
A-

Başlık: İstanbul’da Gıda Fiyatları Asgari Ücretin Yüzde 19’unu Alıyor

İçerik:

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, sosyal medya hesabından mutfaklarda bulunan 20 temel ürünü esas alarak İngiltere’nin en büyük zincir marketi Sainsbury’s ile İstanbul’da bir zincir marketteki fiyatların karşılaştırıldığı bir araştırma paylaştı.

Araştırma, kıyma, kuşbaşı, tavuk kanat, yumurta, süt, beyaz peynir, yoğurt, soğan, patates, patlıcan gibi ürünleri içeriyor. Sonuçlar, Türkiye’de ciddi bir gıda sorunu olduğuna işaret ediyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

İstanbul’da Gıda Fiyatları Asgari Ücretin Yüzde 19’u Kadar Yüksek

Araştırmaya göre, aynı alışveriş İngiltere’de asgari ücretin yüzde 3’üne, Türkiye’de ise yüzde 19’una denk geliyor. Yani, Londra’da yaşayan bir asgari ücretli bu ürünleri maaşının yalnızca yüzde 3’ü ile satın alabiliyor, ancak İstanbul’da yaşayan bir asgari ücretli aynı ürünler için maaşının yüzde 19’unu harcamak zorunda kalıyor.

İstanbul’da Asgari Ücretle Daha Az Gıda Ürünü Alınabiliyor

Örneğin, Londra’da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla 296 kilo kıyma alırken, İstanbul’da yaşayan bir asgari ücretli sadece 40 kilo kıyma alabiliyor. Benzer şekilde, Londra’da yaşayan bir asgari ücretli maaşıyla 994 kilo tavuk kanat, 1070 yumurta, 3093 litre süt ve 2896 paket makarna alırken, İstanbul’da yaşayan bir asgari ücretli sadece 57 kilo tavuk kanat, 425 litre süt ve 871 paket makarna satın alabiliyor.

Bu Sorun Yalnızca Enflasyondan Kaynaklanmıyor

Gökce, Türkiye’deki gıda sorununun yalnızca yüksek enflasyondan kaynaklanmadığını, aynı zamanda yetersiz üretimden kaynaklandığını da belirtiyor. Yıllarca uygulanan tarım ve hayvancılık politikalarının ağır bedelini halkın ödediğini ifade ediyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.