enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2926
EURO
37,2274
ALTIN
2.989,03
BIST
8.950,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

İsrail, Lübnan’a kara saldırısı mı başlatacak? Hizbullah ile gerilimde SON DAKİKA gelişmeler…

İsrail, Lübnan’a kara saldırısı mı başlatacak? Hizbullah ile gerilimde SON DAKİKA gelişmeler…
26.09.2024 10:20
3
A+
A-

IDF Lübnan’da Kara Harekatına Hazırlanıyor

İsrail ordusu (IDF) Genelkurmay Başkanı, ordunun Lübnan’da olası bir kara harekatına hazırlandığını açıkladı.

Genelkurmay Başkanı Halevi, kuzey sınırındaki birliklere hitaben yaptığı konuşmada, İsrail’in son hava saldırılarının “olası bir girişim için zemin hazırlamak ve Hizbullah’ı geriletmeye devam etmek” amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Litani Nehri’ne Yoğunlaşma Bekleniyor

CNN Askeri Analisti Cedric Leighton’a göre, IDF bir kara harekatı başlatırsa, harekatın güney bölgelerine yoğunlaşması muhtemel. Leighton, İsrail’in Litani Nehri’ne kadar olan bölgeyi hedefleyebileceğini belirtti.

Litani Nehri: Hizbullah-İsrail Savaşının Merkezinde

Litani Nehri, İsrail Dışişleri Bakanı Katz’ın “Dünya Hizbullah’ın Litani Nehri’nin kuzeyine çekilmesini sağlayamıyorsa, bunu kendimiz yapacağız” tehdidinin ardından gündeme geldi.

2006’da BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararı, İsrail’in Lübnan sınırına çekilmesini ve Litani Nehri ile sınır arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını öngörüyordu. Ancak Hizbullah, bu bölgenin çoğunda 2000 yılından bu yana askeri güç bulunduruyor.

İsrail-Lübnan Sınırı

İsrail, Mayıs 2000’de Lübnan’ın güneyinden çekildikten sonra BM’nin çizdiği Mavi Hat, iki ülke arasındaki sınırı oluşturuyor. Litani Nehri ile Mavi Hat arasındaki mesafe en uzun 28 kilometre, en kısa 6 kilometredir.

Uluslararası Tepkiler

ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği, Lübnan’daki çatışmanın tırmanmasıyla geçici ateşkes çağrısı yaptı. Ortak açıklamada, 21 günlük ateşkes önerildi.

Ancak İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi’nin olası bir kara harekatı için hazırlık yapıldığı yönündeki açıklamasının ardından İsrail muhalefet lideri Lapid, ateşkesin 7 günle sınırlandırılması gerektiğini ve Hizbullah’ın kuzey sınırından çıkarılmasını içermesi gerektiğini söyledi.

Lübnan’da Can Kaybı

İsrail’in Baalbek kentindeki hava saldırılarında bir ailenin tüm fertleri hayatını kaybetti. NNA haber ajansına göre, hava saldırıları Lübnan’ın güneyinde de devam etti ve dört kişinin daha öldüğü bildirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.