enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0646
EURO
37,8417
ALTIN
2.801,48
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

İSO 500 açıklandı: İşte Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları

İSO 500 açıklandı: İşte Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları
REKLAM ALANI
25.06.2024 08:25
1
A+
A-

İstanbul Sanayi Odası’nın En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu Listesi

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Toplam üretimden satış rakamlarına göre sıralama yapılan liste, Türkiye’nin en büyük sanayi devlerinin bir dökümünü sunuyor.

2023 Yılının En Büyük Sanayi Kuruluşu: Tüpraş

2023 yılında Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu, 484 milyar liralık üretimden satış rakamıyla Tüpraş oldu. Koç Holding çatısı altındaki şirket, uzun yıllardır süregelen liderliğini bu yıl da korudu. Tüpraş, Türkiye’nin en büyük rafineri şirketi olarak ülkenin enerji sektöründe kritik bir rol oynuyor.

Diğer Önde Gelen Sanayi Devleri

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Tüpraş’ı takip eden ikinci büyük kuruluş, yine Koç Holding bünyesinde yer alan Ford Otomotiv oldu. 238 milyar liralık üretimden satış rakamı ile Ford, geçen yıla göre bir sıra yükselerek listenin ikinci sırasına yerleşti. Azerbaycan devletine ait Socar şirketinin bünyesindeki Star Rafineri, yaklaşık 227 milyar liralık üretimden satışla listenin üçüncü sırasında yer aldı. Geçen yıl listede ikinci sırada bulunan Star Rafineri, bu yıl bir sıra geriledi.

Listenin dördüncü sırasında ise İstanbul Altın Rafinerisi yer alıyor. Geçen yılki dördüncü sırasını koruyan şirket, 143 milyar TL’lik üretimden satış rakamına ulaştı. Son beş yılda sürekli olarak listenin ilk beşinde yer alan İstanbul Altın Rafinerisi, Türkiye’nin en büyük altın rafinerisi olarak faaliyet gösteriyor.

Toyota Otomotiv ve Oyak-Renault gibi otomotiv sektörünün önde gelen temsilcileri de listede yer alıyor. Toyota Otomotiv, geçen yıla göre iki sıra yükselerek 128 milyar TL’lik üretimden satışla beşinci sırada yer alırken, Oyak-Renault bir sıra yükselerek 107 milyar TL’lik üretimden satışla altıncı sıraya yerleşti. Beyaz eşya sektörünün devi Arçelik ise geçen yıla göre bir sıra gerileyerek 100 milyar TL’lik üretimden satışla yedinci sırada yer aldı.

İlk 10’a Yeni Girenler

2023 yılında İSO 500’ün ilk 10’unda iki yeni şirket yer aldı. Mercedes-Benz ve Gramaltın Kıymetli Madenler, listeye ilk kez giren şirketler oldu. Mercedes-Benz, 94 milyar TL’lik üretimden satışla sekizinci sırada yer alırken, Gramaltın Kıymetli Madenler geçen yılın 44. sırasından bu yıl dokuzuncu sıraya yükseldi. Geçen yıl beşinci sırada yer alan Ereğli Demir ve Çelik ise bu yıl 80 milyar TL’lik üretimden satışla 10. sırada listede kendine yer buldu.

Türkiye’nin Altın Talebinde Rekor Artış

Türkiye’nin toplam altın alımı, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 66’lık artışla 201,6 tonla tüm zamanların zirvesini gördü. Bu artışta mücevher, külçe ve sikke altına olan talebin yüksek olması etkili oldu.

Türkiye’de mücevher alımı, 2023 yılında geçen yıla göre yüzde 14 artışla toplamda 41,9 tona ulaşarak son sekiz yılın zirvesine yükseldi. Külçe ve sikke altın alımı ise bir önceki yıla göre yüzde 88’lik artışla 159,6 tona yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Türkiye’de külçe ve sikke altın alımındaki miktarsal artış 74,8 tonla dünyada ilk sırada yer aldı. Bu artış, Türkiye’nin altın yatırımına olan güveninin ve altın talebinin yüksek olmasının bir göstergesi olarak yorumlanıyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.