Türkiye’ye Irak Petrolünün Dönüşü
Enerji bağımsızlığı hedefleri doğrultusunda Türkiye-Irak Petrol Boru Hattı’nın yeniden açılması planlanıyor. Hattın devreye girmesiyle günlük 1,4 milyon varillik kapasite kullanılacak. Irak, hat kapatıldığı 20 aylık süre zarfında 20 milyar dolar zarara uğradı.
Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı, Mart 2023’te Erbil ve Bağdat yönetimleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle durdurulmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyaretinin ardından hattın yeniden işlevsel hale gelmesi için umutlar artarken, iki yönetim arasındaki anlaşmazlık devam etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaşanan sıkıntıların Türkiye’nin sorumluluğu olmadığını ve iki yönetim arasındaki petrol sorununu çözmeye hazır olduklarını belirtti.
Hat açıldığında Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara petrol satışı da mümkün hale gelecek. Irak’ın ekonomi can damarı olan bu hattın yeniden açılmasıyla ülke 20 milyar dolarlık bir zararı telafi etmiş olacak.
Türkiye’nin Enerji Merkezi Konumu
Türkiye, stratejik konumuyla önemli bir enerji merkezi haline geliyor:
– Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı: Irak petrolünü Ceyhan’a taşıyan, 986 kilometre uzunluğundaki hat.
– Bakü-Tiflis-Ceyhan Ana İhraç Ham Petrol Boru Hattı (BTC): Hazar Bölgesi petrolünü Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyan, 1.076 kilometre uzunluğundaki bölüm.
– Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP): Azerbaycan’dan Türkiye ve Avrupa’ya doğalgaz taşıyan, 1.850 kilometre uzunluğundaki hat.
– TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı (TÜRKAKIM): Rusya’dan Türkiye ve Avrupa’ya doğalgaz taşıyan, 960 kilometre uzunluğundaki deniz kısmından oluşan hat.
– Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Boru Hattı: Türkiye’den Yunanistan’a doğalgaz ihracatı yapan, 296 kilometre uzunluğundaki hat.