enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

İngiliz basınından çarpıcı analiz: ABD, Türkiye-Suriye normalleşmesinde tavır mı değiştiriyor?

İngiliz basınından çarpıcı analiz: ABD, Türkiye-Suriye normalleşmesinde tavır mı değiştiriyor?
REKLAM ALANI
20.07.2024 15:44
4
A+
A-

Türkiye ve Suriye arasında yıllardır kopuk olan ilişkilerin normalleşmesine yönelik girişimler sürüyor. Ancak ABD, bu sürece açıkça karşı çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ile normalleşme yönünde olumlu sinyaller verirken, Şam yönetimi Türk askerinin ülkeden çekilmesi talebini sürdürüyor.

Suriye’nin kuzeyinde faaliyet gösteren terör örgütü PKK/YPG’ye destek veren ABD, Ankara-Şam arasındaki normalleşmeye karşı çıkıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme çabalarını desteklemediklerini ve Suriye ile ilişkilerini normalleştirmeyeceklerini” açıkladı.

Londra merkezli Middle East Eye, Washington’ın müttefiklerinin Şam’la normalleşmesine itirazlarını sürdürdüğünü ancak bu konuda aktif bir politika izlemediğini yazdı. Siteye konuşan iki eski ABD yetkilisi ve bir Arap yetkili, konunun Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in Washington ziyaretinde gündeme geldiğini ancak ABD tarafının ilgisiz kaldığını aktardı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Arap kaynak, “Irak, iki ülke arasında bir uzlaşma anlaşması imzalanması için çalıştığını önceden ABD’ye bildirdi ancak ABD tarafı buna ilgisiz kaldı” dedi.

Suriye’deki Beşar Esad yönetimi, son dönemde Suudi Arabistan dahil birçok Arap ülkesiyle ilişkileri normalleştirme yönünde adımlar atıyor. Analistlere göre Ankara ve Şam arasındaki yakınlaşma, kuzey Suriye’deki askeri varlığı ve PKK/YPG’ye desteği nedeniyle ABD’yi en çok etkileyecek normalleşme süreci olacak.

Middle East Eye’a konuşan ABD’nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford, “Esad Amerikalılara karşı çok zayıf ama Suriye ve Türkiye’nin birlikte hareket etmesi, Suriye Demokratik Güçleri’ni köşeye sıkıştırabilir” dedi. Ford, Irak’ın arabuluculuk girişimlerinin İran’ın ABD güçlerini Suriye’den çıkarma hedefiyle bağlantılı olduğunu da savundu.

ABD’nin eski Irak Büyükelçisi Douglas Silliman ise, ABD güçlerinin çekilmesinin İran’ın işine geleceğini belirterek “Asıl endişeniz İran’ın direniş ekseniyse Türkler ve Esad arasındaki görüşmelerin ilerlediğini görmekten hoşlanmazsınız” diye konuştu.

ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri’ne verdiği destek, ABD’de giderek artan sayıda askeri yetkilinin Suriye’deki görevi “yük” olarak görmeye başlamasıyla sorgulanıyor. ABD’de askerlerin bölgeden çekilmesi tartışmaları sürüyor.

Analizde, Suriye Demokratik Güçleri içinde ABD’nin desteğini azaltacağı yönünde endişelerin arttığı belirtildi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.