enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

İmalat sanayisinde haziranda daralma hızlandı

İmalat sanayisinde haziranda daralma hızlandı
REKLAM ALANI
01.07.2024 10:26
0
A+
A-

Üretim Sektöründe Daralma Hızlanıyor

Haziran ayı imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI), sektördeki daralmanın hızlandığını göstererek 47,9’a geriledi. Talep koşulları ise durgun seviyelerde seyretmeye devam etti.

İkinci çeyreğin son ayında düşük talep nedeniyle üretim ve yeni siparişler yavaşlarken, istihdam 20 aylık belirgin bir düşüş kaydetti. Bununla birlikte, fiyat enflasyonundaki düşüş devam etti ve satış fiyatlarında son dört buçuk yılın en düşük artışı gerçekleşti.

Üçüncü Ayda da Eşik Değerin Altında

İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından düzenlenen imalat PMI, Mayıs ayında 48,4 olan seviyeden 47,9’a gerileyerek üst üste üçüncü ayda da eşik değer olan 50’nin altında kaldı. İmalat sektöründe faaliyet koşullarında ılımlı bir daralma görülse de endeks Aralık ayından bu yana en düşük değerine ulaştı.

Düşük talep koşulları, ikinci çeyreğin sonlarına doğru sektör için önemli bir faktör olmaya devam etti ve yeni siparişler ile üretimde yavaşlamanın hızlanmasına yol açtı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Üretim, üst üste üçüncü ayda da daralmaya işaret ederek bir önceki aya göre ancak sınırlı bir iyileşme kaydetti. Üretim alt endeksi 47,2’den haziranda 47,4’e yükseldi.

Hem iç hem de dış pazarlarda zayıflık rapor edilirken, yeni siparişlerde daralma Mayıs ayına kıyasla ivme kazandı. Öte yandan, toplam siparişlerde yurtdışından gelen siparişlere kıyasla daha belirgin bir düşüş yaşandı.

Yeni siparişler alt endeksi haziranda 47’den 45,5’e, yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 49,2’den 49’a geriledi.

İstihdam Endeksi Ekim 2022’den Beri En Düşük Seviyede

İş yükündeki azalma nedeniyle üreticiler, haziranda istihdamı ve satın alımları bir önceki aya göre daha belirgin bir şekilde azalttılar. İstihdam alt endeksi Haziran ayında 48,9’dan 48,5’e gerileyerek Ekim 2022’den bu yana en düşük değerine ulaştı.

Girdi Fiyatları Enflasyonu Yavaşlıyor

Girdi fiyatları enflasyonu, üst üste beşinci ayda da yavaşlayarak Mayıs 2023’ten bu yana en düşük seviyesine indi. Şirketler, ham madde ve deniz nakliye maliyetlerindeki yükselişlere ve Türk lirasının zayıf seyrine dikkat çekti.

PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "Süregelen düşük talep, imalat sektörü istihdam piyasasında daha belirgin bir etki göstermeye başladı" dedi. "Türk şirketleri ayrılan personelin yerine yenilerini almakta isteksiz davrandılar ve bu nedenle istihdam Ekim 2022’den bu yana en büyük düşüşünü kaydetti."

Harker ayrıca şunları ekledi: "Öte yandan, maliyet enflasyonundaki yavaşlamadan faydalanan şirketler Haziran ayında çıktı fiyatlarını hafifçe artırabildiler. Bu durumun önümüzdeki aylarda talebe destek sağlamasını umuyoruz."

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.