enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5043
EURO
36,1845
ALTIN
2.980,00
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

İhracatın kaybedeni deri sektörü oldu

İhracatın kaybedeni deri sektörü oldu
22.07.2024 05:32
A+
A-

Türkiye’nin İhracatta Rekabet Gücünü Kaybetmesi

Türkiye’nin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü kaybetmesi, bazı sektörlerde önemli ihracat kayıplarına neden oldu. 2024’ün ilk yarısında ihracat yıllık %2 artarak 125,4 milyar dolara ulaştı. Ancak deri, zeytin ve zeytinyağı, hazır giyim ve konfeksiyon, çimento ve mücevher gibi sektörler “ihracatın kaybedenleri” olarak öne çıktı.

En büyük ihracat düşüşü deri ve deri mamulleri sektöründe yaşandı. 2023’ün ilk 6 ayında 1 milyar doları aşan ihracat yapan sektör, bu yılın aynı döneminde %26,7’lik bir kayıp yaşayarak ihracatını 750 milyon dolara düşürdü.

Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe de ihracat kaybı %12,8’e ulaştı. Sektörün 2023’ün ilk altı ayındaki 9,9 milyar dolarlık ihracatı, bu yılın ilk altı ayında 8,7 milyar dolara geriledi.

Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri sektörü de ihracatın kaybedenleri arasında yer aldı. Geçen yılın yarısında 2,3 milyar dolarlık ihracata imza atan sektörün ihracatı, %9,4’lük bir düşüşle 2,1 milyar dolar oldu.

Mücevher sektöründeki ihracat kaybı ise %8,7’ye ulaştı. Sektör, 2023’ün ilk altı ayında 3 milyar doları aşan ihracat yaparken, bu yılın ilk yarısındaki ihracatı 2,7 milyar dolarda kaldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatın 6 aylık verilerini Türkiye’nin rekabet gücünü önemli ölçüde kaybettiğini belirterek değerlendirdi. Gültepe, ihracatın yüksek maliyet-düşük kur kıskacında sıkıştığını söyleyerek, “2024 için öngördüğümüz 267 milyar dolarlık hedefe ulaşmamız bile zor görünüyor” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat da “Kuru sürekli artırarak, TL’yi devalüe ederek rekabetçi olmamız mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Zeytinyağında %22,3’lük Düşüş

Ticaret Bakanlığı, artan dış talep ve dünya fiyatlarının yurt içi tüketici fiyatlarını olumsuz etkilemesi nedeniyle dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına son 3 yılda 4 kez yasak getirmişti. Türk zeytinyağı sektörünün yasağın kaldırılmasını talep etmesi üzerine Bakanlık, 1 Kasım 2024 tarihine kadar 50 bin ton kota verildiğini açıklamıştı.

Bu karar, zeytin ve zeytinyağı sektörünün ihracatında %22,3’lük bir düşüşe neden oldu. Geçen yılın ilk altı ayında 559 milyon dolarlık ihracat yapan sektörün, bu yılın aynı döneminde ihracatı 434 milyon dolara geriledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.