enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

İhalelerin vazgeçilmezi AKP’lilerle kol kola! Sicili o kadar kirli ki…

İhalelerin vazgeçilmezi AKP’lilerle kol kola! Sicili o kadar kirli ki…
REKLAM ALANI
22.07.2024 11:03
11
A+
A-

Dicle Üniversitesi’nde Zehirlenme: Yıllar Süren Yolsuzluğun Sonucu

17 Temmuz’da Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 100’den fazla çalışan, hastane yemeğinden zehirlenerek acil servise kaldırıldı. Tarım İl Müdürlüğü’ne gönderilen numuneler, zehirlenmenin dönerli pilav, aşure ve salata kaynaklı olduğunu ortaya koydu.

Fakültenin yemek ihalesini alan Florya Holding’in, 2017’de Manisa’daki 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı’nda 1 askerin ölümü ve 1049 askerin zehirlenmesinden sorumlu tutulan Rota Yemekçilik’in devamı olduğu ortaya çıktı.

Firma yetkilisi Ahmet Türkmen, zehirlenme olayı sonrası tutuklanıp daha sonra serbest bırakıldı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Yasak Kararları Sonuç Vermiyor

Rota Yemekçilik firması, isim değiştirerek ihalelere girmeye devam ediyor. CHP Manisa eski Milletvekili Tur Yıldız Biçer, “Bu firmalar, birbirlerine destek veren, aynı havuzdan beslenen gruplar. AKP tarafından korunuyorlar. Sadece isim değiştiriyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

Biçer, “Rota adıyla ihale yasağı alıyorlarsa, yarın SOTA olarak ticaret siciline kaydediliyor. Ortakları amca çocukları, eş, dost oluyor. Bunlar AKP tarafından korunuyor” diyerek yasak kararlarının sonuç vermediğini vurgulamıştı.

7 Yıl Önce Uyarılmıştı

CHP Milletvekili Biçer, 7 yıl önce Dicle Üniversitesi’nin yemek ihalesinin Rota Yemekçilik’e verileceğini öğrendiğinde, “Bu firma mı alacak?” diye sormuştu.

Araştırma önergesi AKP’lilerin oylarıyla reddedildi.

Devletten Yıllardır İhale Alıyorlar

Rota Yemekçilik, 2013’te Veysi ve Ali Osman Avşar kardeşler tarafından kuruldu. Aynı kişi tarafından Tatal, Avşaroğulları, Çamlıca, Ova, Mendika isimli firmalar da kuruldu.

Firma, 2014’te Ova Toplu Yemek Üretim şirketiyle birleşerek merkezini Ankara’ya taşıdı. Manisa’daki zehirlenme olayından sonra da Dicle Üniversitesi’nin yüksek rakamlı yemek ihalelerini almaya devam etti.

AKP’li Bakanlar Üzerinden Adrese Teslim İhale

Rota Yemekçiliğin, askeri kışlalardan hastanelere, devlet kurumlarından öğrenci yurtlarına kadar pek çok yerde, özellikle de AKP’li bakan ve milletvekillerine olan yakınlıkları nedeniyle adrese teslim ihaleler aldığı öğrenildi.

Firma, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bozuk etler servis etmesi ve Ankara Haymana Devlet Hastanesi’nde gıda zehirlenmesine yol açması nedeniyle defalarca suç duyurusunda bulunuldu.

Kirli Sicil Nedeniyle Rota, Florya Oldu

Rota Yemekçiliğe, Manisa’daki zehirlenme olayının ardından Maliye Bakanlığı 1 yıl süreyle ihale yasağı getirdi. Milli Savunma Bakanlığı da askeri kışlalardaki ihalelere girişini yasakladı.

Rota Yemekçilik, kirli sicili ve ihalelere girememesi nedeniyle Rota adını kullanmaktan vazgeçerek tüm şirketlerini Florya Holding bünyesinde topladı.

Yemek Firmaları Mafyalaştı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, yemek firmalarının mafyalaştığını, bozuk ve kalitesiz gıdalarla insan sağlığının hiçe sayıldığını belirtti. Sendika üyelerinin 2 yıl önce buna karşı çıktıkları için silahlı saldırıya uğradıklarını ifade etti.

AKP’li Bürokrat ve Milletvekilleriyle Yakınlar

Florya Holding sahipleri Veysi ve Ali Osman Avşar kardeşlerin, eski Tarım Bakanı Mehdi Eker, eski Diyarbakır Valisi Mühir Karaloğlu, eski AKP Diyarbakır Milletvekilleri Ebubekir Bal, Oya Eronat ve Fevzi Berdibek gibi isimlerle yakın ilişkileri olduğu görülüyor.

Avşar kardeşler, rüşvet ve yolsuzluktan tutuklu eski Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun bir nikah töreninde de yer alıyorlar.

Sonuç

Dicle Üniversitesi’ndeki zehirlenme olayı, Rota Yemekçilik’in devamı olan Florya Holding’in yıllar süren yolsuzluklarının ve rant oyunlarının sonucudur. Yemek ihalelerinin yıllardan beri farklı şirket isimleriyle aynı firmalar üzerinden yürütülmesi, bir ranta dönüşmüştür.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.