enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0646
EURO
37,8417
ALTIN
2.801,48
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

İBB dava açtı: Liyakate dayalı atamanın önü açıldı

İBB dava açtı: Liyakate dayalı atamanın önü açıldı
REKLAM ALANI
25.06.2024 12:32
4
A+
A-

Danıştay, Yönetmelikteki “Derecesi” İbaresinin Yürütmesini Durdurdu, Bakanlık Kararını Hukuki Buldu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün itfaiye personeli için açılan görevde yükselme sınavı ilanının mevzuata aykırı olduğunu savundu. Belediye, başvuruların listeden çıkarılmasına ilişkin işlemin ve 2013 tarihli Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nin 21. maddesinde yer alan “derecesi” ibaresinin yürütmesinin durdurulması ve iptalini talep etti.

Danıştay 2. Dairesi, yönetmelikteki “derecesi” ibaresinin yürütmesini durdurdu. Ancak bakanlık kararını hukuk uygun buldu ve yürütmeyi durdurma talebini reddetti.

Kararda, yönetmelikteki “derecesi” ibaresinin hem görevde yükselme sınavına başvuru aşamasında dereceler arasında başvuru sınırlamasına yol açacağı hem de başarı puanına göre atama işlemi sırasında kadro karşılığı kontenjan uygulamasına neden olacağı belirtildi. Bu gerekçelerle Belediye İtfaiye Yönetmeliği’nin “Duyuru ve Başvuru” başlıklı 21. maddesinde yer alan “derecesi” ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.

Bakanlığın görevde yükselme sınavına ilişkin kadroların tespiti, insan kaynakları birimi tarafından değil sınav kurulu tarafından yapılmıştı. Ayrıca ilan, yasal süreci içinde yapılmamış ve personele yeterli süre tanınmamıştı. Bu nedenlerle bakanlığın işlemi yerinde bulundu. Karar, 26 Aralık 2023 tarihinde oybirliği ile alındı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Her iki taraf da karara itiraz etti. İtirazları inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, iki tarafın itirazını da reddetti. 18 Nisan 2024 tarihinde karar kesinleşti.

Hukukçular, yönetmelikteki düzenlemenin kaldırılmasının sadece itfaiyecilerin değil tüm kamu çalışanlarının liyakate dayalı atanmasının önünü açacağını vurguladılar. Yönetmelikteki “derecesi” ibaresinin kaldırılması, personelin görevde yükselmesi için önündeki engelleri ortadan kaldıracak ve daha adil bir uygulamaya olanak sağlayacaktır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.