enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Husuf (Ay tutulması) namazı kılınışı: Husuf namazı nedir, ne zaman, nasıl kılınır? Husuf namazı kaç rekattır?

Husuf (Ay tutulması) namazı kılınışı: Husuf namazı nedir, ne zaman, nasıl kılınır? Husuf namazı kaç rekattır?
18.09.2024 10:13
A+
A-

Husuf (Ay Tutulması) Namazı

Ay tutulması sırasında kılınan husuf namazı, İslam’da Peygamberimiz Hz. Muhammed’in sünneti olarak kabul edilir. 17 Eylül 2024’teki Ay tutulması dolayısıyla husuf namazı hakkında bilgiler araştırılmaya başlanmıştır.

Hz. Muhammed, oğlu İbrahim’in öldüğü gün Güneş tutulmasını görünce, “Ay ve Güneş, Allah’ın varlığını ve gücünü gösteren işaretlerdir. Hiçbirinin tutulması, birinin ölümünden veya doğumundan kaynaklanmaz. Bunları tutulmuş gördüğünüzde, açılana kadar namaz kılın ve dua edin.” demiştir.

Husuf Namazı Nedir?

Husuf namazı, Ay tutulması esnasında kılınan, her rekâtında uzun kıyam, rükû ve secde yapılan özel bir namazdır. Genellikle Kur’an’dan uzun sureler okunarak eda edilir. Hz. Muhammed, Ay tutulması sırasında bu namazı kılarak Allah’a yönelmiş ve ümmetine de kılmalarını tavsiye etmiştir.

Bu namaz, cemaatle veya tek başına kılınabilir ve Ay tutulması süresince eda edilmesi tavsiye edilir. Aralarında İmam Şâfiî, Ahmed b. Hanbel ve Dâvûd ez-Zâhirî’nin de bulunduğu bazı âlimler, husuf namazının hükümlerinin, Güneş tutulması namazının hükümleriyle aynı olduğunu savunur. Ancak Ebû Hanîfe ve İmam Mâlik, Ay tutulmalarının daha sık meydana gelmesi nedeniyle Hz. Peygamber’in bu sebeple namaz kılmadığını belirterek husuf namazının sünnet olmadığını ifade etmişlerdir.

Husuf Namazı Ne Zaman Kılınır?

Husuf namazı, Ay tutulması başladığı andan itibaren kılınabilir. Ezansız ve kametsiz olarak en az iki rekât kılınır ve cemaatle kılınması tavsiye edilir. Namaz esnasında kıraat açık bir şekilde yapılır ve namaz sonunda dua edilir.

Husuf Namazı Nasıl Kılınır?

Husuf namazı iki rekâttır ve şöyle kılınır:

  1. Niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için husuf namazı kılmaya.”
  2. İftitah tekbiri ile namaza başlanır.
  3. Sübhaneke, euzü-besmele, Fatiha ve Kur’an’dan bir sure okunur.
  4. Rükûya gidilir, ardından secde yapılır.
  5. İkinci rekât için ayağa kalkılır, Fatiha ve bir sure okunur.
  6. Rükû ve secdeler yapılır, oturularak dualar okunur ve selam verilir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.