Husuf (Ay Tutulması) Namazı
Ay tutulması sırasında kılınan husuf namazı, İslam’da Peygamberimiz Hz. Muhammed’in sünneti olarak kabul edilir. 17 Eylül 2024’teki Ay tutulması dolayısıyla husuf namazı hakkında bilgiler araştırılmaya başlanmıştır.
Hz. Muhammed, oğlu İbrahim’in öldüğü gün Güneş tutulmasını görünce, “Ay ve Güneş, Allah’ın varlığını ve gücünü gösteren işaretlerdir. Hiçbirinin tutulması, birinin ölümünden veya doğumundan kaynaklanmaz. Bunları tutulmuş gördüğünüzde, açılana kadar namaz kılın ve dua edin.” demiştir.
Husuf Namazı Nedir?
Husuf namazı, Ay tutulması esnasında kılınan, her rekâtında uzun kıyam, rükû ve secde yapılan özel bir namazdır. Genellikle Kur’an’dan uzun sureler okunarak eda edilir. Hz. Muhammed, Ay tutulması sırasında bu namazı kılarak Allah’a yönelmiş ve ümmetine de kılmalarını tavsiye etmiştir.
Bu namaz, cemaatle veya tek başına kılınabilir ve Ay tutulması süresince eda edilmesi tavsiye edilir. Aralarında İmam Şâfiî, Ahmed b. Hanbel ve Dâvûd ez-Zâhirî’nin de bulunduğu bazı âlimler, husuf namazının hükümlerinin, Güneş tutulması namazının hükümleriyle aynı olduğunu savunur. Ancak Ebû Hanîfe ve İmam Mâlik, Ay tutulmalarının daha sık meydana gelmesi nedeniyle Hz. Peygamber’in bu sebeple namaz kılmadığını belirterek husuf namazının sünnet olmadığını ifade etmişlerdir.
Husuf Namazı Ne Zaman Kılınır?
Husuf namazı, Ay tutulması başladığı andan itibaren kılınabilir. Ezansız ve kametsiz olarak en az iki rekât kılınır ve cemaatle kılınması tavsiye edilir. Namaz esnasında kıraat açık bir şekilde yapılır ve namaz sonunda dua edilir.
Husuf Namazı Nasıl Kılınır?
Husuf namazı iki rekâttır ve şöyle kılınır: