Hormonlar ve Hormon Testi
Hormonlar
Vücudumuzun belirli organlarının işleyişini kontrol eden hormonlar, iç salgı bezleri tarafından salgılanır ve kana geçerek organların sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Hormon dengesizlikleri, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Hormon Testi
Her organa etki eden hormonlar farklı olduğundan, her hormon için ayrı bir test yapılır. Genellikle hormon testi, kan örneğinden alınır. Ancak bazı durumlarda vücut sıvılarından da hormon testi yapılabilir. Testin türü, hastanın şikayetlerine göre değişir.
Hormon Testi Ne Zaman Yapılır?
Hormon testinin ne zaman yapılacağı da testin türüne bağlıdır. Çoğu hormon testi sabah aç karnına yapılır. Örneğin, tiroid hormon testi için açlık gereklidir.
Bazı hormon testleri hem aç hem de tok karnına yapılabilir. Kadınlarda adet döngüsü düzensizliği veya aşırı tüylenme durumlarında hormon testi için adet döngüsü dikkate alınır. Prolaktin hormonu testi için cinsel ilişki yaşanmamış olması gerekir.
Adetliyken Hormon Testi
Kadınlarda adet düzensizliği ve tüylenme için hormon testi adet döngüsüne göre yapılır. Genellikle adetin ilk günlerinde yapılır.
Hormon Testi Sonuçları
Hormon testlerinin sonuçları, hormonu kandaki seviyesini gösterir. Sonuçların süresi, testin türüne göre değişir. Bazıları saatler içinde, bazıları ise günler alabilir.
Hormon Testi Sağlık Ocağında Yapılır mı?
Rutin hormon testleri genellikle sağlık ocaklarında yapılabilir. Ancak bazı özel testler için daha donanımlı sağlık merkezlerine gitmek gerekebilir. Aile hekimi, gerekli yönlendirmeyi yapacaktır.