enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı belli oldu

Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı belli oldu
REKLAM ALANI
01.07.2024 11:20
1
A+
A-

Türk-İş Haziran Ayı Açlık Yoksulluk Sınırı Verileri

Türk-İş’in son araştırması, Türkiye’de yaşam koşullarının giderek zorlaştığını gözler önüne serdi. Haziran ayı açlık-yoksulluk sınırı verilerine göre, Ankara’da dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması (açlık sınırı) 18 bin 978,77 TL’ye yükselerek rekor seviyeye ulaştı.

Gıda harcaması haricinde giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri temel ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı da (yoksulluk sınırı) 61 bin 820,10 TL’ye ulaştı. Bu rakam, yaşanabilir bir yaşam sürmek için gereken minimum harcama tutarını göstermektedir.

Bekar bir çalışanın yalnızca temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken aylık harcama (yaşama maliyeti) ise 24 bin 614,20 TL olarak hesaplandı. Bu rakam, birçok çalışan için geçim sıkıntısı yaşama riskinin altını çizmektedir.

Mutfak Enflasyonu Rekor Kırdı

Türk-İş’in verilerine göre, mutfak enflasyonu Haziran ayında aylık %0,05, on iki aylık %82,96 ve yıllık ortalama %82,02 olarak hesaplandı. Bu rakamlar, gıda fiyatlarındaki artışın hız kesmediğini göstermektedir.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Gıda harcaması tutarı yılbaşından bu yana 3 bin 930 TL, bir önceki yılın aynı ayına göre ise 8 bin 605 TL arttı. Tüm temel harcamalar için yapılması gereken harcama tutarı ise sadece son altı ayda 12 bin 800 TL artış gösterdi.

Geçim Sıkıntısı Arttı

Türk-İş’in verileri, Türkiye’de geçim sıkıntısının giderek arttığını göstermektedir. Açlık sınırı ve yoksulluk sınırı değerlerinin hızla yükselmesi, birçok ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını ortaya koymaktadır.

Yüksek enflasyon, özellikle gıda fiyatlarında yaşanan artışlar, düşük gelirli haneleri orantısız bir şekilde etkiliyor. Bu durum, gıda güvenliği ve yoksulluk sorunlarına yol açabilir.

Çözüm Önerileri

Bu sorunları çözmek için hükümetin ve ilgili kurumların acil önlemler alması gerekmektedir. Enflasyonu kontrol altına almak, gıda fiyatlarını dengelemek ve düşük gelirli ailelere destek sağlamak bu önlemlerden bazılarıdır. Ayrıca, asgari ücretin geçim şartlarına uygun olarak düzenlenmesi ve sosyal yardım programlarının güçlendirilmesi de yaşam koşullarını iyileştirmeye yardımcı olacaktır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.