enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

Hakan Fidan: III. Dünya savaşı riski var

Hakan Fidan: III. Dünya savaşı riski var
REKLAM ALANI
24.06.2024 18:24
575
A+
A-

Dışişleri Bakanı Fidan’dan Dış Politika Değerlendirmeleri

Dışişleri Bakanı Fidan, Habertürk’te yaptığı açıklamalarda Avrupa ve Orta Doğu’daki gelişmeleri değerlendirdi.

Avrupa’daki Aşırı Sağın Yükselişi

Fidan, Avrupa Birliği’nde aşırı sağın yükselişine dikkat çekti. Avrupa’nın bağımsız bir jeostratejik aktör olması için Türkiye ile işbirliğinin önemine vurgu yapan Fidan, “Türkiye’nin Avrupa’ya katılımı, küresel ölçekte bir medeniyetler ittifakının somutlaşması olacaktır ve Avrupa için büyük bir fırsattır” dedi.

Ancak Fidan, Avrupa’da aşırı sağın yükselişinin siyasal partilerin kimlik siyasetinden kaynaklandığını ve jeostratejik çıkarları halka aktarmada zorluk yaşandığını belirtti. “Sahici liderlik, Avrupa’da eksik,” diyen Fidan, “Herkes ucuz yoldan oy alıp iktidarda kalma peşinde. Jeostratejik adımların halkın yaşamına etkilerini anlatmak yerine, bugün karşılaşılan sorunlara yol açıyorlar” ifadelerini kullandı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Fidan, Avrupa Birliği’nin ABD ile ilişkisi ve bağımsızlığı konusundaki zorluklara da değindi. “Avrupa, kendi barışını sağlayabilecek mi?” sorusunu gündeme getiren Fidan, “Bu, Avrupa’nın karşı karşıya olduğu en önemli konudur” dedi.

Orta Doğu’daki Gerilimler

Fidan, Orta Doğu’daki gerilimleri, “dünya için ciddi bir tehdit” olarak nitelendirdi. “Bu hesaplanmış bir durum,” diyen Fidan, Gazze katliamını “insanlığı ikiye bölen bir soykırım” olarak tanımladı.

Ukrayna’daki savaş, ekonomik rekabet ve yapay zeka teknolojisindeki ilerlemelerin, “dünyanın geleceği için tehlikeli bir potansiyel yarattığını” belirten Fidan, “Burada ortaya çıkan risklerin büyüklüğü, normal piyasa şartlarını aşıyor” dedi.

Rusya-Ukrayna Savaşı

Fidan, Rusya-Ukrayna savaşının bölge ve dünya için ağır sonuçları olduğunu vurguladı. “Savaşın maliyeti çok yüksek ve riski artmaya devam ediyor,” diyen Fidan, “Nükleer silahlar gündeme gelebilir” uyarısında bulundu.

Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile ilişkilerine ilişkin Fidan, “Rusya ile işbirliğimiz enerji, ticaret ve Suriye gibi konularda devam ediyor. Ancak Ukrayna savaşı da bizim için önemli. Barışın esas olduğunu ve Rusya’nın duruşunu belirlemesi gerektiğini açıkça belirttik” dedi.

Fidan, Putin’in savaşın durdurulması için şartlarını açıklamasının önemli olduğunu vurguladı. “Devam eden savaşın Ukrayna’ya büyük zarar verdiğini ve Rusya’nın içine taşındığını görüyoruz” diyen Fidan, “Nükleer silah kullanımı konusunda tereddüt etmeyeceklerini belirttiler. Bu, savaşın başından beri uyardığımız bir konudur” ifadelerini kullandı.

Üçüncü Dünya Savaşı Riski

Fidan, Rusya-Ukrayna savaşının yayılma riski olduğunu ve bunun “Üçüncü Dünya Savaşı riskini artırdığını” belirtti. “Her taraf oyun değiştirici yöntemler kullanmak zorunda kalacak” diyen Fidan, “Karşı taraf size anlamsız davranıyorsa bu, size karşı bir kasıt olduğunu gösterir” dedi.

Fidan, Türkiye’nin savaşları durdurmak için çaba sarf ettiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konudaki iradesinin güçlü olduğunu vurguladı.

Mültecilerin Dönüşü

Fidan, Suriyeli mültecilerin dönüşünün önemli olduğunu belirterek, “Birleşik Suriye, PKK terörüne karşı mücadelede önemli bir aktör olacaktır” dedi.

YPG Açıklaması

Fidan, Türkiye’nin YPG meselesinde ABD, İngiltere ve Fransa ile sıkıntı yaşadığını belirtti. “Amerika, oradaki varlığını sürdürüyor ve biz bu sorunu her düzeyde gündeme getiriyoruz” diyen Fidan, “Bu, ittifakın ruhuna aykırıdır ve Türkiye bunu kabul etmez” ifadelerini kullandı.

Fidan, karşı tarafın haklı bir argümanı olmadığını ve Türkiye’nin niyetlerinin ne kadar ciddi olduğunu bildiklerini vurguladı. “Sabır ve akılla bu konuda belli bir noktaya gelinmesini, PKK’nın aramızdan çekilmesini istiyoruz” dedi.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.