enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Haçlı seferlerini başlatan mektup ilk defa yayımlandı

Haçlı seferlerini başlatan mektup ilk defa yayımlandı
01.11.2024 11:39 | Son Güncellenme: 01.11.2024 11:40
A+
A-

Haçlı Seferlerinin Ateşini Yakan Mektup

Aktüel Tarih dergisinin 11. sayısında yayınlanan Prof. Dr. Ergin Ayan’ın makalesinde, Haçlı Seferlerinin başlamasının temelinde Bizans İmparatoru Aleksios Komnenos’un Avrupa’ya yazdığı yardım mektubunun yattığı belirtiliyor.

1071 yılında Malazgirt Savaşı’nda uğranılan ağır yenilginin ardından yazılan bu mektupta, Bizans topraklarının Türkleşmesi ve Anadolu’daki Bizans egemenliğinin tehlikeye girmesi üzerine Aleksios, Avrupa’daki Hristiyan krallardan ve soylulardan askeri yardım talep ediyordu.

Aleksios’un bu yardım çağrısı, Avrupa’da yankı uyandırdı ve özellikle Papalık tarafından heyecanla karşılandı. Papa, Hristiyan dünyasını birleştirerek hem Bizans’a destek vermek hem de kutsal toprakları Müslümanlardan geri almak istiyordu.

Böylece, Papa II. Urbanus 1095 yılında Clermont Konsili’nde yaptığı çağrıyla Hristiyan dünyasına Müslümanlara karşı bir sefer başlatmalarını duyurdu ve Haçlı Seferleri resmen başladı.

Aktüel Tarih dergisinde yayınlanan Aleksios’un yardım mektubu, ilk kez Türkçe olarak gün yüzüne çıktı ve büyük bir tarihi öneme sahip. Mektup, hem Bizans’ın içinde bulunduğu zor durumu hem de Avrupa’daki siyasi havayı yansıtıyor.

Aleksios’un bu çağrısı, sadece bir askeri yardım talebi değil, aynı zamanda Hristiyanlık adına yapılan savaşların meşrulaştırılmasında da önemli bir rol oynadı. Mektup, Haçlı Seferlerinin dini bir amaçtan ziyade siyasi ve askeri hesapları içeren karmaşık bir süreç olduğunu gösteriyor.

Malazgirt Savaşı ve ardından gelen bu mektup, Haçlı Seferlerinin başlangıcında kritik bir kilometre taşı olarak değerlendirilmelidir. Çünkü Aleksios’un Avrupa’dan yardım talebi, Bizans’ın varoluşsal kaygılarını ve Avrupa’daki güç dengelerinin yeniden şekillenmesini de yansıtıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.